x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conflict - Seres ii cere explicatii lui Basescu

Conflict - Seres ii cere explicatii lui Basescu

de Adrian N. Ionescu    |    11 Ian 2006   •   00:00
Conflict - Seres ii cere explicatii lui Basescu

Ministrul Economiei i-a cerut presedintelui sa faca publice informatiile privind asa-zisele grupuri de interese din comertul cu gaze.

Codrut Seres, ministrul Economiei, explica mecanismul preturilor gazelor de import si invita pe presedintele Basescu sa faca publice informatiile privind grupurile de interese care ar profita din scumpirea gazelor. Negociatorii contractelor invoca liberalizarea pietei europene.

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu este titularul nici unui contract de import de gaze naturale, ci mai multe firme private si de stat, potrivit unei declaratii de ieri a ministrului Codrut Seres. "L-as ruga pe presedintele Basescu sa ne precizeze care sunt grupurile de interese pentru ca anumiti binevoitori vor arata in permanenta cu degetul catre Seres, catre Voiculescu, din partidul caruia este Seres si ca acesta ar fi grupul de interese care se invarte in jurul MEC", a precizat Seres, a doua zi dupa ce presedintele Romaniei a reluat ieri ideea grupurilor de interese din domeniul energetic.

FEBRA PALATELOR. "Lui Codrut Seres nu i se poate imputa pretul actual al gazelor", a intervenit inca de luni seara premierul Calin Popescu Tariceanu. "I-am cerut astazi lui Seres sa prezinte o situatie comparativa. Am vazut factura pentru trimestrul IV 2005, care este de 254 de dolari/1000 mc, aliniata la pretul platit de celelalte tari europene", a mai spus Tariceanu, lasand sa se inteleaga implicit ca, de fapt, declaratia prezidentiala este un nou puseu al febrei dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.

CALCULE. Ministrul Economiei a reafirmat ca importurile romanesti de gaze rusesti au preturi apropiate de cele ale statelor europene, in multe cazuri mai mici, citand documente primite de la doi dintre importatori, compania WIIE (detinuta in proportii egale de Wintershall si Gazprom), respectiv Distrigaz Sud (care face parte din Grupul Gaz de France).

"De mai multi ani, pretul gazelor naturale de import a ajuns la nivelul celor din Uniunea Europeana. Aceasta rezulta in special din dorinta Rusiei de a alinia preturile in tarile care au ales sa se integreze in UE", se arata in documentul trimis de Bernard Arnaud, directorul general al Distrigaz Sud. La randul lor, oficialii WIIE, confima declaratiile lui Codrut Seres privind formulele din care rezulta preturile de import, care depind de piata internationala a pacurei si a motorinei, ca si de durata, volumul contractelor si conditiile de livrare sezoniera.

MEC anuntase luni ca, in ianuarie 2006, facturile noastre de import ar putea fi de 270-276 dolari /1000 mc, in timp ce Germania va plati 260 $/1000 mc, datorita faptului ca are un portofoliu diversificat. In plus, Germania importa din Rusia circa 40 de miliarde de mc, iar Romania doar sase. Importurile noastre se fac de catre Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si alti consumatori eligibili, prin furnizorii agreati de Gazprom - Ga- zexport, respectiv WIIE si Imex Oil Ltd. Pe de alta parte, documentele WIEE si Distrigaz Sud confirma indirect ca Rusia continua sa-si protejeze aliatii. "Pentru tarile care au in continuare o relatie puternica cu Rusia, preturile gazelor sunt in general mai reduse", se arata in documentul trimis de seful Distrigaz Sud ministrului Economiei.

ROMGAZ. Producatorul de gaze naturale Romgaz ar putea fi privatizat prin intermediul Bursei, a spus Seres. "Si aceasta este o forma de privatizare, dar nu pot da acum detalii pentru care angajam un consultant pe bani publici multi", a adaugat Seres. Romgaz produce aproximativ jumatate din gazele naturale ale tarii.

TAINUIRE
"Sunt sigur ca presedintele are informatii si cred ca poate sa le puna la dispozitia opiniei publice care sunt grupurile de interese. Dupa un an de prelungire a suspansului, daca nu le precizezi, s-ar putea sa fii incadrat la zona de tainuire, ceea ce este extrem de grav"
Codrut Seres, Ministrul Economiei

CARAGHIOS
"Ceva mai caraghios nu putea sa spuna. Chiar nu ma intereseaza ministrul Industriilor. Sincer nu mai cred ca exista grupuri de interese. Nu mai cred nimic. Eu vad un singur lucru: ca aveam cel mai scump gaz. Ha ha ha"
Traian Basescu, presedintele Romaniei
×
Subiecte în articol: economic şereş distrigaz sud codrut seres