x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Împăcare PNL-PSD, cu o miză de miliarde de dolari

Împăcare PNL-PSD, cu o miză de miliarde de dolari

de Adrian Stoica    |    18 Noi 2019   •   12:36
Împăcare PNL-PSD, cu o miză de miliarde de dolari

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, vrea realizarea unui consens politic pentru modificarea Legii offshore, asfel încât să poată începe exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai repede. Pentru aceasta, el spune că vrea să colaboreze inclusiv cu PSD, fiind gata să lase deoparte războiul politic. Virgil Popescu a anunțat că va merge în Parlament și va cere sprijinul tuturor partidelor politice şi mizează pe obţinerea unui consens în legătură cu exploatarea gazelor din Marea Neagră.

 

Modificarea cadrului legislativ anul trecut, prin adoptarea Legii offshore și a Ordonanței de Urgență 114, a dus la blocarea investiţiilor în platoul continental românesc al Mării Negre, punându-se în pericol venituri de miliarde de dolari, având în vedere că rezervele de gaze offshore ale România sunt estimate la circa 200 de miliarde de metri cubi. Ce înseamnă această cantitate ne putem da seama dacă ne uităm că Rusia are rezerve dovedite de 35 de miliarde de metri cubi, potrivit statisticilor realizate de British Petroleum. Pe de altă parte, subminarea investiţiilor din Marea Neagră ar însemna pentru statul român pierderea a 540 de milioane de dolari anual proveniţi din impozite şi, ceea ce este şi mai grav, reducerea producţiei de gaze, ceea ce ne-ar reîntoarcere la dependenţa de gazul rusesc, arată un studiu făcut anul acesta la solicitarea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).




Îmi doresc un consens pe acest proiect major. Pe toate proiectele majore îmi doresc un consens politic. Voi discuta pe proiectul de lege, pornind chiar de la proiectul de lege pe care l-am găsit în minister, cu fiecare forţă politică din Parlament: PSD, PMP, ALDE, UDMR, Pro România. Voi discuta pe acest proiect  pentru că îmi doresc pe acest proiect semnătura tuturor liderilor politici.

 

Exxon ameninţă cu retragerea

Schimbarea regulilor în timpul jocului a generat o reacţie dură din partea concesionarilor de perimetre în Marea Neagră care a culminat cu intenţia anunţată de Exxon Mobil de a ieşi din proiectul Neptun Deep, în care este alături de OMV Petrom şi unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Poziţia tranşantă a investitorilor a forţat guvernul să modifice Legea offshore adoptată în 2018 şi să propună un nou proiect, mai prietenos cu mediul de afaceri, care acum se află acum pe masa noului ministrul al Economiei. Proiectul actual, despre care Virgil Popescu spune că va ţine cont, elimină multe dintre barierele fiscale și de reglementare.

 

Ce prevede proiectul lăsat de Guvernul Dăncilă

-impozitul special pe veniturile din liberalizarea prețului gazelor nu se va mai aplica decât de la un preț de 100 de lei pe MWh

 

-va fi majorată deductibilitatea pentru investiții în formula de calcul a impozitului suplimentar de la 30% la 60%

 

-producătorii de gaze din Marea Neagră vor putea vinde gaze și prin contracte directe, nu doar pe piețele centralizate

 

-eliminarea din formula de calcul a redevențelor și impozitului special a prețului de referință de pe bursa austriacă

 

-proiectul menționează și necesitatea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit.

 

Intră Romgaz în proiectul Neptun Deep?

În cazul în care americanii de la Exxon Mobil se vor retrage din proiectul Neptun Deep, locul lor ar trebui luat de compania românească Romgaz, susţine ministrul Economiei. "O să am o discuţie săptămâna viitoare (săptămâna aceasta-n.red.) cu Romgaz separat, să fie mai activ în piaţă, mai activ în Marea Neagră. Că tot există zvonuri privind retragerea Exxon, mi-aş dori ca Romgaz să analizeze oportunitatea şi să încerce să intre în acest consorţiu. Cred că a venit momentul ca societăţile româneşti viabile, aşa cum este Romgaz, să facă acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima dată: îmi doresc ca Romgaz să intre în proiectul din Marea Neagră", a declarat Virgil Popescu în cadrul unei conferinţe pe teme energetice. În prezent, compania Romgaz caută gaze în perimetrele Rapsodia și Trident, alături de grupul rusesc Lukoil. Estimările rușilor indică în aceste perimetre o rezervă de gaz care se ridică la 30 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă necesarul de gaz al României pe circa trei ani la consumul actual.

Impozitul special şi redevenţele plătite de companii nu vor mai depinde de bursa austriacă

×