x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenței a publicat lista neagră a companiilor investigate pentru trucarea licitațiilor publice

Consiliul Concurenței a publicat lista neagră a companiilor investigate pentru trucarea licitațiilor publice

28 Aug 2020   •   10:33
Consiliul Concurenței a publicat lista neagră a companiilor investigate pentru trucarea licitațiilor publice

Consiliul Concurenţei a publicat lista neagră a societăților care au fost investigate pentru trucarea unor licitaţii publice în ultimii trei ani. Printre acestea se află Siveco, Electrica, Energobit, Electromagnetica, Condmag, Cis-Gaz și Vesta Investement. 

Tabelul conține 35 de firme cercetate pentru trucare de licitaţii, decizii de sancţionare din ultimii trei ani şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

În 2019, Siveco România și Intrarom au fost sancționate pentru încălcarea Tratatului de aderare la UE prin practici concertate de împărţire a pieţei în cazul unei licitaţii organizate de APIA.

Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) au anunţat elaborarea unui document numit "Opinie comună", care lămurește modalităţile prin care o companie sancţionată pentru participarea la o înţelegere de tip cartel vizând trucarea de licitaţii poate fi reabilitată, în cazul în care poate fi exclusă de la o procedură de atribuire.

Societatea poate prezenta autorităţii contractante decizii ale Consiliului Concurenţei din ultimii trei ani, prin care dovedește că a colaborat cu instituţia pentru aplicarea la politica de clemenţă şi/sau recunoaştere a faptei anticoncurenţiale, precum şi dovezi referitoare la elaborarea şi implementarea unui program de conformare cu legislaţia din domeniul concurenţei.

Autorităţile contractante evaluează, de la caz la caz, măsurile luate de operatorii economici şi dovezile prezentate de aceştia.

×