Consiliul Concurentei si-a propus sa promoveze politica de clementa. Membrii cartelurilor care se autodenunta sunt iertati.
|
|
INITIATIVA. Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, asteapta denunturi de la partenerii de afaceri neloiale |
Jurnalul National: Care este motivul pentru care incurajati autodenuntul?
Mihai Berinde: Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei sau trucarea licitatiilor. Acestea sunt elemente care ingreuneaza sau impiedica pur si simplu accesul altor operatori economici la piata. Termenul generic utilizat in acest sens este cel de cartel. In cadrul retelei internationale de concurenta s-a adoptat conceptul privind politica de clementa, astfel incat fiecare stat creeaza o serie de mecanisme capabile sa depisteze cat mai devreme aceste carteluri. Important este, in acest caz, sa se evite efectele negative pe piata ale unor asemenea intelegeri. Consumatorul, care trebuie sa profite de o concurenta normala pe piata, are o pozitie mai buna.
Ce avantaje are cel care se "preda"?
Noi am elaborat un regulament ce consta in stimularea operatorilor economici care fac parte din cartel pentru denuntarea lui. Aceasta stimulare se concretizeaza prin imunitatea fata de amenda ce se impune a fi platita daca intelegerea ar fi fost descoperita de Consiliu pe cont propriu. Este vorba de o amenda foarte mare, ce merge de la 1% si pana la 10% din cifra de afaceri. Exista un stimulent destul de important in denuntarea unor asemenea practici de pe piata. In afara acestuia pot fi si altii care pot primi anumite reduceri fata de amenzile obisnuite. Conceptul de clementa a avut la baza ideea ca oricum, mai devreme sau mai tarziu, acest cartel este depistat. In activitatea altor tari, care au experienta in acest domeniu, lucrurile merg pozitiv. Numai in Olanda, intr-un singur an, au existat 400 de astfel de cereri. Noi suntem inca la inceput in acest domeniu.
Care sunt efectele autodenuntului?
Un autodenunt aduce stoparea efectelor negative in piata a cartelului. Automat, acea intelegere ce a stat la baza cererii cartelului va fi eliminata si, bineinteles, actorii care au participat vor fi puternic sanctionati. Toate informatiile privind aspectele ce tin de cel care a facut autodenuntul devin elemente confidentiale. Primul care denunta cu probe clare si cu o cooperare pana la capat cu Consiliul Concurentei beneficiaza de imunitate totala. Ceilalti beneficiaza de diverse grade de reducere, in functie de contributia fiecaruia la rezolvarea situatiei.
A apelat pana acum vreun intreprinzator roman la clementa Consiliului?
Deocamdata, nu am primit nici un denunt pe aceasta tema, dar acesta este un concept nou. In discutiile pe care le-am avut cu ocazia seminariilor de promovare a culturii concurentei am putut constata interes din partea agentilor economici in a cunoaste mecanismul, in a cunoaste care sunt efectele si sunt convins ca este un concept ce incetul cu incetul se va impune si pe piata romaneasca, pentru ca este profitabil pentru consumatori si pentru intreaga piata romaneasca.
Consiliul a amendat cu zeci de miliarde de lei mai multe firme. In ce masura acestea au fost si incasate?
Toate deciziile Consiliului Concurentei au o singura cale de atac, si anume Curtea de Apel. Chiar daca au existat contestatii, o mare parte din acestea au fost castigate. Peste 90% din procesele pe care le-am avut le-am castigat. Importanta este amenda ca atare, pentru ca ea reflecta gravitatea faptei. In al doilea rand, este diseminarea informatiei in legatura cu aceasta amenda, cu dimensiunea ei pentru ca si ceilalti sa inteleaga ca nu e bine sa faca aceste lucruri, si, in al treilea rand, este incasarea efectiva a acestei amenzi. Nu trebuie sa plecam de la ideea ca doar elementul coercitiv trebuie sa primeze. Noi avem un rol foarte important in transmiterea de mesaje catre piata, ca suntem un organism credibil, puternic si ca, atunci cand intram pe o situatie, este greu sa fim opriti din finalizarea investigatiei. Pe noi, nu firmele ne intereseaza. Noi ne ocupam de fenomenele anticoncurentiale. Daca depistam o intelegere pe un segment, in prima etapa eu nici nu stiu ce firme se afla in spate.
Cel puțin patru turiști străini au murit după o otrăvire în masă, în Asia. Ultimul deces confirmat este al unei tinere de 19 ani
Citește pe Antena3.ro
Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta Consiliul?
In primul rand, eu as considera ca fiind foarte importanta acceptarea de catre toata lumea a regulilor de joc in domeniul concurentei. Acestea nu sunt inventii nici europene si nici romanesti. Exista pe plan international. Principala noastra problema este sa reusim sa sensibilizam intreaga societate romaneasca asupra importantei respectarii mecanismelor concurentiale care sunt decisive pentru economie, pentru consumator. Daca nu facem acest lucru, nu avem loc pe piata internationala. Nimeni nu accepta sa recurgem la practici anticoncurentiale pe piata internationala.
Dupa aceea, cred ca este nevoie de vointa politica in disciplinarea elementelor legate de acordarea ajutoarelor de stat, pentru ca intotdeauna ajutoarele de stat au un efect negativ asupra concurentei. In al treilea rand, mai este aspectul legat de calitatea deciziilor prin care se adopta anumite masuri concurentiale, in special legate de ajutorul de stat. Trebuie sa mai lucram la a explica rolul Consiliului Concurentei in piata. De multe ori suntem confundati cu un minister. Suntem un organism autonom care are alte mecanisme de lucru, pe baza de investigatii, de probe. Eu nu-mi pot permite sa iau o decizie in 24 de ore sau in 48 de ore. Fac o investigatie, culeg probe si numai cu acestea pot sa acuz pe cineva. Companiile au obligatia sa raspunda la solicitarile noastre. Legea prevede chiar sanctiuni in conditiile in care refuza sa raspunda, dar trebuie sa acceptati ideea ca avem ca instrument de lucru inspectiile inopinate. Putem sa facem inspectii inopinate la sediile companiilor sau chiar acasa la conducatorii companiilor. Noi nu asteptam foarte mult ca vreo persoana sa ne puna la dispozitie probele respective. Noi incercam sa ni le obtinem cat se poate de direct si rapid. La ora actuala, legislatia romaneasca este absolut conforma cu acquis-ul comunitar in materie de concurenta si ajutoare de stat.
Ce domenii "preferate" veti avea pentru controale in acest an?
Am elaborat un document cu sapte domenii prioritare, in corelatie cu ceea ce se intampla la nivel european. Transporturile, comunicatiile si media se afla printre acestea. Avem un document confidential care stabileste un punctaj al gravitatii diferitelor masuri de pe piata, in functie de care decidem cand deschidem o investigatie. Spre deosebire de alte capitole ale negocierii, noi suntem deja in Uniunea Europeana, pentru ca suntem obligati sa aplicam integral acquis-ul comunitar din momentul in care am terminat negocierile. Daca la alte capitole aceste obligatii intervin dupa aderare, aici suntem deja. Preocuparea mea este sa integrez deja Consiliul Concurentei in familia europeana.