x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurentei: Ministerul Economiei merge din esec in esec fara sa-si piarda entuziasmul

Consiliul Concurentei: Ministerul Economiei merge din esec in esec fara sa-si piarda entuziasmul

de Daniel Ionaşcu    |    08 Noi 2011   •   09:09
Consiliul Concurentei: Ministerul Economiei merge din esec in esec fara sa-si piarda entuziasmul

Romania ar trebui sa aiba un minister al Energiei, asa cum au multe alte tari, si care sa faca politici clare, corecte, coerente pentru mai mult timp, a declarat Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurentei.
"N-a fost retras pana acum nici macar primul proiect de reorganizare a sistemului energetic, acela de a crea o mega-companie. Succesul inseamna sa mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi entuziasmul, a zis Churchill. Acum suntem la a treia varianta", a spus el la un seminar energetic.
El spune ca proiectul celor doi colosi, Electra si Hidroenergetica, era bine facut tehnic dar prezenta riscul unei competitii scazute intre cele doua companii, avand in vedere ca urmau sa aiba acelasi actionar majoritar, ministerul Economiei.
Pe de alta parte, actualul proiect de creare a complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara va avea o alta problema, deoarece majoritatea energiei scoasa la vanzare pe OPCOM provine de la entitatile din viitorul Complex Oltenia. Acesta va fi format din fuziunea complexurilor Turceni, Rovinari si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). Complexul Hunedoara va fi format din termocentralele Deva si Paroseni si cele patru mine viabile de huila din Valea Jiului.
Complexul Oltenia va avea 30% din piata iar Complexul Hunedoara 7%. Executivul roman a promis FMI ca va privatiza aceste doua noi companii in 2012.

×