x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Fiscal: Deficit în jur de 9%, anul acesta

Consiliul Fiscal: Deficit în jur de 9%, anul acesta

02 Sep 2020   •   13:41
Consiliul Fiscal: Deficit în jur de 9%, anul acesta

Consiliul Fiscal (CF) estimează un deficit bugetar pe anul acesta cuprins între 8,6% și 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB), pornind de la un „scenariu de bază” care ia în calcul o scădere economică între 4% și 6%, după cum se arată într-un comunicat al organizației.

„Punctul de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 ar fi de cel puţin 7,5% din PIB”, menționează documentul citat. Acest nivel este vizat “chiar admiţând expirarea măsurilor temporare” de restricție în vederea combaterii crizei Covid-19, precum şi revenirea previzionată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), respectiv o creştere economică de 4,9% pentru anul viitor.

În opinia experților de la CF, majorarea pensiilor cu 14%, măsură adoptată de Guvern cu începere de la 1 septembrie, implică un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei în anul în curs și un alt de efort de 10,92 miliarde de lei în 2021.

Astfel, creșterea cheltuielilor cu pensiile „nu poate face abstracţie de situaţia bugetului general consolidat, al cărui deficit primar şi structural se plasează în prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclamă iniţierea unui proces de corecţie, ecartul faţă de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind însemnat”.

 

Este greu de crezut că pieţele financiare vor tolera pentru o perioadă îndelungată niveluri înalte ale deficitului bugetar, chiar dacă regulile fiscale în UE vor rămâne suspendate şi în 2021.

×