Consiliul Fiscal a avizat negativ propunerea de reducere a contribuţiilor sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale la angajator, apreciind că forma curentă a propunerii este de natură să afecteze respectarea ţintelor de deficit pe termen mediu, aşa cum solicită Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit unui comunicat al CF. Astfel, instituţia avertizează că există riscuri ridicate de înregistrare a unui derapaj major în conduita politicii fiscal - bugetare începând cu 2015, iar adoptarea măsurii ar fi de natură să apropie periculos nivelul deficitului bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB). În plus, adoptarea acestei măsuri nu este posibilă în condiţiile respectării angajamentului de consolidare fiscală asumat fără identificarea unor măsuri compensatorii de dimensiuni echivalente. În opinia Consiliului Fiscal, o reducere de CAS ar trebui însoţită în mod obligatoriu de o reformare a sistemului de contribuţii sociale care să pornească de la principiului tratamentului echitabil al contribuabililor indiferent de forma de venit pe care o înregistrează şi de formularea şi implementarea unei strategii pe termen mediu de reechilibrare financiară a bugetelor de asigurări sociale, în special a bugetului de pensii. O astfel de strategie trebuie să aibă ca obiectiv creşterea numărului de contribuabili în special prin reducerea muncii 'la negru', dar şi o transparentizare totală a cheltuielilor bugetare în ansamblul lor pentru a stimula creşterea conformării voluntare la plata taxelor şi impozitelor.
Cine plăteşte
Proiectul de lege privind reducerea CAS a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 18 iunie 2014 şi ulterior adoptat de Senat în data de 24 iunie 2014 şi de Camera Deputaţilor în data de 2 iulie 2014, fără a avea avizul Consiliului Fiscal, obligatoriu potrivit articolului 13 al Legii responsabilităţii fiscal – bugetare.
Acum, contribuţiile sociale pentru condiţii normale de muncă plătite de angajator şi angajat se situează la un nivel de 44,35% din salariul brut, fiind distribuite astfel: 16,5% suportate de angajat - 10,5% contribuţia de asigurări sociale (CAS), 5,5% contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), 0,5% contribuţia la fondul de şomaj şi 27,85% plătite de angajator - 20,8% CAS, 5,2% CASS , 0,5% contribuţia şomaj, 1,35% alte contribuţii.
În prezent, pentru 1 leu plătit unui angajat ca şi salariu net un angajator mai plăteşte la stat încă aproximativ 80 de bani ca şi impozit şi contribuţii sociale.