x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consolidări de 10 milioane de lei

Consolidări de 10 milioane de lei

de Elena Stan    |    12 Mar 2008   •   00:00

Guvernul României a aprobat astăzi Programul de acţiuni pe anul 2008 pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare cuprinzând clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Guvernul României a aprobat astăzi Programul de acţiuni pe anul 2008 pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare cuprinzând clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. În program sunt incluse 69 de clădiri de locuit multietajate aflate în diverse stadii de proiectare şi execuţie a lucrărilor de consolidare. Dintre acestea, 9 clădiri sunt în stadiul de execuţie, 22 clădiri au proiectele de consolidare în curs de elaborare, 11 sunt clădiri pentru care urmează să se contracteze execuţia lucrărilor, iar pentru 27 de clădiri urmează să se contracteze proiectarea lucrărilor de consolidare. Din totalul de 69 de clădiri, 50 sunt preluate din programul de acţiuni aferent anului 2007. Valoare lucrărilor de execuţie este de 7.400.000 lei iar a lucrărilor de proiectare este de 2. 350.000 lei.

 

CRITERII.Pentru stabilirea clădirilor care vor intra în programul de acţiune pe 2008 s-au luat în considerare următoarele criterii tehnice: numărul (mediu) de persoane existent în clădire; existenţa spaţiilor publice (la parter sau la alte niveluri ale clădirii); gradul de avariere a structurii clădirii la cutremurele din 1940, 1977, 1986; asimetria structurii clădirii, în plan şi în elevaţie şi numărul de etaje ale acesteia; anul construcţiei, respectiv normele de proiectare antiseismică utilizate pentru proiectarea structurii de rezistenţă a clădirii; poziţia în municipiu/oraş a clădirii şi consecinţele la scară urbană ale unei prăbuşiri; condiţiile locale de teren, ce pot favoriza perioade predominante ale terenului cvasirezonante cu perioada fundamentală de vibraţie a clădirii. Priorităţile au fost stabilite pe criterii tehnice de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene şi avizate de Comisia tehnică pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor. În anul 2007 au fost finalizate lucrările de consolidare la 2 clădiri şi s-a elaborat proiectarea lucrărilor pentru 9 imobile.

×
Subiecte în articol: economic lucrărilor clădiri