Construcţiile reprezintă domeniul în care managerii manifestă cel mai mare pesimism pentru următoarele trei luni, după cum arată ancheta de conjunctură efectuată de Institutul Naţional de Statistică (INS) în ianuarie 2019. Specialiştii indică drept cauze scăderea investiţiilor publice, absorbţia slabă a fondurilor europene, dar şi majorarea salariului minim.
În această activitate, managerii estimează o diminuare a volumului producţiei (sold conjunctural -13%), precum şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).
În acelaşi timp, în industria prelucrătoare se înregistrează un sold conjunctural de +1% la volumul producţiei şi -2% la numărul de angajaţi, în servicii +4% la cifra de afaceri şi +5% la numărul de angajaţi, iar în comerţul cu amănuntul -9% la activitatea economică şi +9% la numărul salariaţilor.
La anticipările asupra preţurilor, construcţiile înregistrează un sold conjunctural de +16%, fiind depăşite numai de comerţul cu amănuntul (sold conjunctural +21%). La industria prelucrătoare se constată un nivel de 9%, iar la servicii de 10%.
Recesiunea se va menţine
Aşadar, construcţiile stau cel mai prost. Deşi muncitorii din acest domeniu pleacă masiv în Occident, numărul angajaţilor din ţară este preconizat să coboare.
“Evoluţia investiţiilor publice parcurge un declin accentuat în ultimii trei ani. Din discuţiile privind bugetul pe anul în curs nu se desprind informaţii clare la acest capitol”, a declarat pentru Jurnalul Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO). “
Ne putem aştepta la dificultăţi mari în 2019, astfel că recesiunea tehnică în sector se va menţine, şi în condiţiile în care avem o absorbţie redusă a fondurilor comunitare.
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO
De la începutul anului, salariul minim brut pe economie a urcat de la 1.900 la 2.080 de lei pe lună, dar în construcţii nivelul a fost stabilit la 3.000 de lei, saltul fiind de aproape 60%.
“Şi din această zonă vine o explicaţie a pesimismului managerilor din domeniu. Creşterea salarială are ca scop retenţia în ţară a forţei de muncă, dar efortul va cădea tot pe umerii firmelor”, a afirmat Laurenţiu Plosceanu.
“Companiile sunt obligate să modifice salariile de la 1 ianuarie, dar îşi pot recupera banii, prin mărirea preţurilor, abia peste trei sau şase luni. Şi există semnale din piaţă potrivit cărora unităţile achizitoare nu sunt dispuse să suporte scumpirile”, a precizat oficialul patronatului din construcţii.
Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.
Şantierele din România sunt părăsite în ritm alert de muncitori