x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consumatorii care vor primi banii înapoi la facturile pentru electricitate. Ce spune ANRE

Consumatorii care vor primi banii înapoi la facturile pentru electricitate. Ce spune ANRE

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   11:15
Consumatorii care vor primi banii înapoi la facturile pentru electricitate. Ce spune ANRE

Mulți români vor primi înapoi banii plătiți în plus la facturile pentru energie, anunță ANRE.

Astfel că circa 150.000 de clienți vor primi facturi de regularizare la electricitate prin care pot primi înapoi sumele achitate. Acestea vor fi cu minus pentru cei care au redus consumul în 2022, spune vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

"Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021.  Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000.  Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum", a spus acesta, potrivit economica.net.

Cum vor primi consumatorii banii înapoi

Din februarie 2023, clienții finali care au avut anul trecut un consum mediu mai mic decât cel din 2021 și se încadrează la prețul plafonat, vor primi facturi de regularizare pe minus. Legislația de plafonare a stabilit plafoane maxime de preț pentru tranșe de consum aplicate la consumul anului precedent. 

Furnizorul trebuie să ștorneze toate facturile emise în 2023 la preț neplafonat și emite altele, cu preț mai mic, plafonat. Rezultă în final o diferență, o sumă cu minus, bani pe care clientul îi are de primit, scrie antena3CNN.

Suma va fi scăzută automat din următoarea factură însă, în cazul în care clientul cere expres furnizorului, poate primi banii în cont.

Consumatorul poate plăti facturile la energie la domiciliu, la oficiul poștal sau la poștaș, ori printr-o aplicație online.

 

×
Subiecte în articol: facturi electricitate consumatori anre