x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contabilii, la mare pret

Contabilii, la mare pret

09 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Contabili mai putini, preluari de protofolii si cresterea tarifelor. Acestea sunt cateva dintre efectele la care ne putem astepta in urma modificarii legii contabilitatii.
ADRIAN MIHAI

De la inceputul anului viitor, contabilitatea agentilor economici va putea fi organizata si condusa doar de persoane fizice sau juridice autorizate. Prevederea este continuta de Ordonanta nr. 70 din 13 august 2004 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991. Fac exceptie persoanele juridice care au inregistrat o cifra de afaceri anuala de pana la 5.000 euro. In acest caz, raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

DEFICIT. Chiar daca o mare parte dintre firmele infiintate nu au activitate si se inscriu astfel in plafonul de 5.000 de euro, raman inca foarte multe cele care vor avea nevoie de serviciile unui contabil autorizat. "Daca discutam de contabilii care elaboreaza, examineaza si prezinta situatiile financiare ale unei entitati, aparent s-ar putea vorbi de un anumit deficit daca ar exista transparenta totala pe piata serviciilor contabile (circa 600.000 entitati in raport cu circa 30.000 de membri ai Corpului); in realitate, oferta de servicii este excedentara, avand in vedere activitatile desfasurate ilegal de catre cei care nu au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat", considera Marin Toma, presedinte al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

SCUMPIRI. Un efect previzibil al acestei schimbari legislative este cresterea tarifelor la serviciile de contabilitate. Oferta se va diminua considerabil si poate aparea chiar un dezechilibru pe piata, o cerere mai mare decat capacitatea de raspuns a actorilor de pe piata, imputinati prin efectul legii. In aceasta privinta, raspunsul presedintelui CECCAR este unul diplomatic: "Modificarile Legii contabilitatii, in curs de efectuare, practic nu trebuie sa influenteze tarifele practicate pentru serviciile contabile".

Pe de alta parte, contabilii care nu sunt autorizati vor fi nevoiti fie sa renunte la activitate, fie sa negocieze cu firmele de contabilitate autorizate cedarea portofoliul de clienti si cooptarea lor ca asociati in firma sau ca angajati. Aceasta va duce la o dezvoltare rapida a firmelor de contabilitate membre CECAR.

SOLUTIE

"Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania ar putea emite o derogare care sa scurteze perioada de stagiatura pe care trebuie sa o realizeze contabilii care pot dovedi ca au deja experienta si au promovat primul examen pentru autorizare" - Catalina Armeanu, contabil

AUTORIZARE

Pentru a obtine calitatea de expert contabil, un absolvent de studii universitare cu profil economic trebuie sa dea un examen de acces la profesie, sa efectueze un stagiu practic de trei ani si sa sustina un examen de aptitudini. Un absolvent de studii medii cu profil economic va putea parcurge aceleasi examene si va efectua aceeasi durata de stagiu practic, obtinand calitatea de contabil autorizat. Pentru a putea sa-si practice liber profesia pe piata serviciilor contabile expertii contabili si contabilii autorizati trebuie sa obtina anual viza de lucru concretizata in stampila de lucru si o autorizatie, pe anul respectiv, din partea organismului profesional.
×
Subiecte în articol: economic