ECONOMIC
Din aceasta vara autoritatile locale vor trebui sa amplaseze containere adecvate pentru colectarea selectiva a
ambalajelor.
Pana in 2007 in Romania va trebui sa existe un sistem de reciclare a ambalajelor si deseurilor provenite din ambalaje. Din aceasta vara, autoritatile locale vor trebui sa amplaseze containere adecvate pentru colectarea selectiva a ambalajelor.
IOHANNA ONACA
Se pare ca, in sfarsit, vom scapa de problema cutiilor de carton, a sticlelor de plastic sau a ambalajelor provenite de la diverse produse, aruncate pana acum la intamplare. Potrivit unei hotarari de Guvern adoptata joi, acestea vor trebui aruncate in containere speciale pentru a putea fi colectate mai usor si apoi reciclate.
Sa protejam mediul
Actul normativ, care va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, urmareste protejarea resurselor naturale prin incurajarea refolosirii ambalajelor, recuperarea si reciclarea acestei categorii de deseuri. Conform cerintelor de aderare, pana in anul 2007, in Romania trebuie implementat un sistem de gestiune a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, care sa asigure un procent de reciclare de minimum 25%. Produsele impachetate in ambalaje reutilizabile trebuie sa poarte inscriptia "ambalaj reutilizabil", iar producatorii trebuie sa informeze populatia asupra sistemului de colectare a acestora in vederea reciclarii. Tot in sarcina producatorilor si comerciantilor intra si obligatia de a informa consumatorii despre incetarea reutilizarii unui anumit tip de ambalaj, precum si preluarea acestora in decurs de 6 luni de la expirarea termenului de refolosire. Agentii economici care nu respecta aceste reglementari risca amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei.
Bani pentru
returnare
Cutiile de carton sau sticlele care se pot recicla pot fi returnate comerciantilor, asa ca nu le aruncati daca sunt reutilizabile. Vanzatorii trebuie sa primeasca inapoi aceste ambalaje sau sa ramburseze cumparatorului valoarea ambalajului restituit, bani pe care i-a platit la achizitionarea produsului ambalat. Comerciantii vor trebui sa se gandeasca bine atunci cand refuza sa primeasca ambalajul sau sa dea banii inapoi clientului, pentru ca risca amenzi de la 30 de milioane la 60 de milioane de lei, potrivit actului normativ.
Amenzi usturatoare
Nici populatia si nici institutiile publice nu vor fi scutite de amenzi daca nu respecta legea. Aceasta prevede ca ambalajele reciclabile nu vor mai fi aruncate la intamplare, ci in containere diferite, inscriptionate corespunzator, amplasate special de catre autoritatile publice locale. Sanctiunile ii vor arde la buzunar pe cei care vor arunca ambalajele la intamplare, amenzile fiind cuprinse intre un milion si cinci milioane de lei pentru persoanele fizice, si intre 25 si 50 de milioane de lei pentru institutii, asociatii si fundatii. Iar daca nu gasiti astfel de containere, vinovate sunt autoritatile si institutiile administratiei publice locale, care au obligatia sa asigure colectarea selectiva a deseurilor. In cazul nerespectarii acestei prevederi, amenda este de la 100 de milioane la 200 de milioane de lei.
Dupa modelul
din UE
Actul normativ da posibilitatea agentilor economici sa opereze intr-o schema de gestionare a deseurilor de ambalaje, in baza autorizatiei obtinute de la autoritatea competenta. Acest model este aplicat in statele din UE cum ar fi Germania, Belgia, Franta. Obiectivele de valorificare, si reciclare a deseurilor de ambalaje se pot realiza individual sau prin transferarea acestei responsabilitati catre o institutie autorizata de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
LEGE
Noua lege prevede ca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Ministerul Educatiei si Cercetarii, precum si agentii economici care introduc pe piata produse ambalate au obligatia sa informeze populatia despre gestionarea si reciclarea ambalajelor. De asemenea, MEC trebuie sa propuna programe de cercetare avand ca obiect fabricarea si compozitia ambalajului, caracterul reutilizabil si valorificabil al acestuia. Potrivit hotararii de Guvern, pana la sfarsitul anului 2006 in Romania trebuie valorificata minimum 50% din greutatea deseurilor de ambalaje. Tot pana la aceasta data minimum 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaj trebuie reciclat