x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract - Erste a cumparat un BCR curat

Contract - Erste a cumparat un BCR curat

de Adrian Mihai    |    27 Ian 2006   •   00:00
Contract - Erste a cumparat un BCR curat

Clauzele de privatizare rezolva cele mai multe dintre amenintarile care l-ar putea afecta pe cumparator. Austriecii au avut grija ca statul sa compenseze orice posibila dauna, indiferent daca provine de la defunctul Bancorex sau din virtuala retrocedare a sediului central.

La o zi dupa ce contractul de privatizare a BCR a devenit public, cea mai mare banca romaneasca a anuntat datele financiare pentru 2005. BCR a realizat un profit record de peste 200 milioane de euro.

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut anul trecut un profit net de aproape 750 de milioane de lei, echivalentul a 205 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de castigul de 631 de milioane de lei raportat in 2004, au declarat surse din banca. "Castigurile subsidiarelor vor adauga aproximativ 20 de milioane de euro la acest profitì, au precizat sursele citate. Potrivit unei clauze din contractul de privatizare, actionarii BCR vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in exercitiul financiar precedent.

CRESTERI. Activele bancii au urcat pana la 33 de miliarde de lei, respectiv 9,4 miliarde de euro, cu 31% peste totalul activelor de la finele anului 2004. Indicatorii de profitabilitate s-au plasat la 19% (rentabilitatea capitalurilor) si 2,3% (rentabilitatea activelor). Evolutia a fost sustinuta in principal de cresterea cu 50% a portofoliului de credite. Imprumuturile pentru persoane fizice au mentinut ritmul de dezvoltare exponentiala, soldul de la finele anului de peste 6,3 miliarde de lei fiind de aproape doua ori mai mare decat in 2004. In structura, creditele in lei detin majoritatea, cu o pondere de 65%. Anul trecut, reteaua banci a avansat de la 315 unitati la 372 de locatii.

CONTRACTUL. Datele financiare ale bancii fac sa para inutile masurile asiguratorii luate de austrieci in contractul de privatizare a bancii. Clauzele de privatizare rezolva cele mai multe dintre amenintarile care l-ar putea afecta pe cumparator.

Contractul transeaza clar problemele potentiale care pot sa apara in urma privatizarii. Potrivit acestuia, statul roman s-a obligat sa "compensezeì Erste Bank pentru daunele rezultate sau in legatura cu obligatiile Bancorex, cu o suma care nu va depasi, indiferent de situatie, 50% din pretul incasat de AVAS. Astfel, statul va trebui sa ramburseze cel mult 1,1 miliarde de euro din cele 2,23 miliarde de euro incasate in urma privatizarii. AVAS s-a obligat sa il compenseze pe cumparator pentru prejudiciul efectiv suferit de catre banca daca cineva ar cere restituirea sediului central din Piata Universitatii.

NUME. Schimbarea numelui in primii trei ani de la vanzare ar costa Erste 10% din pretul platit. Tot timp de trei ani, Erste nu va putea vinde BCR si nici nu va putea garanta cu actiunile BCR decat cu acordul AVAS. Plata dividendelor nu se poate face mai tarziu de opt luni de la aprobarea situatiilor financiare. Altfel, Erste va plati penalitati de 15% pe an, la valoarea dividendelor datorate.

BURSA. Contractul de privatizare stabileste ca actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social. "Perioada-limita de trei ani pana la initierea unei oferte publice nu poate fi considerata lunga, avand in vedere efortul de restructurare generat de dimensiunea acestui grup", considera Costin Fatu, director WISE Invest. Contractul se pare ca a fost pe placul investitorilor. Cotatiile acestora au crescut ieri cu procente cuprinse intre 2,21% si 3,93%, brokerii apreciind ca avansul a fost influentat de publicarea de catre AVAS a contractului de privatizare a BCR, la care SIF detin circa 30% din titluri. "In urma publicarii contractului de privatizare a BCR, probabil, investitorii au avut confirmarea ca nu exista clauze care sa defavorizeze cele cinci SIF, ca actionari minoritari. In sedintele precedente nu au fost motive pentru ca SIF sa scada. Este o revenire normala dupa o corectie anormala", a declarat directorul general adunct al companiei de brokeraj IFB Finwest, Octavian Molnar.

RECORD. Finantarea achizitiei BCR a fost rezolvata de investitorul austriac. Erste Bank a emis noi actiuni care s-au bucurat de mare succes. Volumul total al emisiunii s-a ridicat la 2,65 miliarde euro si a devenit cea mai mare tranzactie derulata vreodata pe pietele de capital din Austria.

FLEXIBILITATE IN REDUCEREA PERSONALULUI
Erste s-a asigurat si in privinta personalului. Contractul nu prevede o obligativitate de a pastra personalul, ci doar de a se respecta angajamentele existente ale bancii. In acelasi timp, membrii Consiliului de Supraveghere al BCR numiti in functie la propunerea AVAS, BERD si IFC trebuie sa semneze scrisori de renuntare la mandat, ca o conditie de prefinalizare a tranzactiei de preluare a bancii de catre Erste Bank. In Consiliul de Supraveghere, care nu are rol executiv, reprezentantii statului sunt Daniel Daianu (foto) - presedinte, Gheorghe Ionescu si Jozsef Birtalan, ambii membri. BERD este reprezentata de Oliver Greene - membru, iar IFC, de Thomas Krayenbuehl - vicepresedinte. Din consiliu mai fac parte Teodor Mihaescu si Mihai Fercala, din partea SIF-urilor.
×
Subiecte în articol: economic contractul privatizare erste