x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contract păgubos pe banii romănilor

Contract păgubos pe banii romănilor

de Florina Zainescu    |    18 Aug 2007   •   00:00
Contract păgubos pe banii romănilor
Sursa foto: Viorel Lazarescu/

Dublarea valorii contractului pentru tipărirea paşapoartelor incheiat de RA-APPS cu nemţii de la Bundesdruckerei a fost suportată, exclusiv, de cetăţeanul romăn care a trebuit să plătească o taxă mai mare pentru emiterea acestui document.

Dublarea valorii contractului pentru tipărirea paşapoartelor incheiat de RA-APPS cu nemţii de la Bundesdruckerei a fost suportată, exclusiv, de cetăţeanul romăn care a trebuit să plătească o taxă mai mare pentru emiterea acestui document.


Departamentul de Control al Guvernului sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie şi Curtea de Conturi pentru nereguli in incheierea şi derularea contractului semnat de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in 2001, cu firma germană Bundesdruckerei pentru tipărirea paşapoartelor, a anunţat, ieri, Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului. Dacă documentul va fi validat de Curtea de Conturi, contractul cu nemţii poate fi reziliat.


PREFERENŢIAL. Inspectorii guvernamentali au descoperit că la licitaţia publică pentru confecţionarea noilor tipuri de paşapoarte, organizată in 2001, unul dintre ofertanţi - Compania "Imprimeria Naţională" in asociere cu firma franceză Thales - a avut o ofertă financiară la jumăratea celei făcute de Bundesdruckerei. Mai exact, cei doi asociaţi se ofereau să tipărească paşapoartele pentru 17,2 milioane de euro (3,46 euro/bucata), in timp ce nemţii au cerut 35,5 milioane de euro (7,11 euro/paşaport). Insă oferta a fost respinsă pentru că Imprimeria Naţională şi Thales au venit cu o scrisoare de garanţie bancară, in loc să depună garanţia de participare in valoare de 100.000 dolari in contul RA-APPS, aşa cum cerea procedura. "Oamenii de la RA-APPS nu au fost la fel de riguroşi şi in cazul firmei Bundesdruckerei, care ar fi trebuit descalificată pentru că oferta sa financiară nu a conţinut informaţiile de detaliu pentru fundamentarea preţului final in baza căruia a căştigat", a precizat Bolojan.


In plus, deşi in caietul de sarcini era prevăzut ca toate operaţiunile legate de contract să fie finanţate de firma germană, in ziua incheierii contractului, prin hotărăre de Guvern, RA-APPS a fost autorizat să contracteze un credit extern de 35,5 milioane de euro, garantat de stat, reiese din raportul comisiei de control. Dacă in caietul de sarcini s-ar fi prevăzut expres acest lucru, la licitaţie ar fi putut participa şi alte societăţi şi s-ar fi obţinut un preţ mai bun, consideră Bolojan. Mai ales că ofertele altor două firme fuseseră respinse tocmai pentru "lipsa de finanţare" a proiectului.


MAI SCUMP. O altă neregulă a fost constatată la cele 12 amendamente adăugate din 2001 şI pănă in prezent la acest contract, care au umflat valoarea acestuia de la 35,5 milioane de euro la 73 milioane euro. Adică 38 milioane de euro in plus! Bani care au fost recuperaţI prin majorarea taxei de emitere a paşaportului. Deci, exclusiv, de la cetăţeanul romăn, a subliniat Bolojan.


VINOVAŢI. Persoanele indicate drept responsabile in ceea ce priveşte procedura administrativă de incheiere şi derulare a contractului sunt ministrul care asigura in acea perioadă coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu, membrii comisiei de evaluare a ofertelor şi persoanele cu funcţii de conducere care au semnat amendamentele la contract. In replică, Şerban Mihăilescu spune că este nevinovat şi că procedura a fost derulată cu acordul Executivului. "Nu ştiu nimic de un control pe această temă şi nu am nicio emoţie, deoarece consider problemele semnalate ca fiind simple speculaţii. Este o problemă discutată atunci integral in Guvern şi nu cred că există vreo ilegalitate", a declarat el.


NU A FOST O EROARE! Verificările făcute de Departamentul de Control al Guvernului asupra contractului incheiat de RA-APPS cu Bundesdruckerei au fost demarate după ce Bolojan a anunţat, la sfărşitul lunii iulie, că a cerut demiterea directorului economic şi a şefului serviciului de paşapoarte de la regie, pentru nereguli in derularea acestui contract.   El a dat exemplul ultimul act adiţional la contract, incheiat in aprilie 2007, care majora valoarea totală a contractului cu 1,1 milioane euro pentru livrarea de componente hardware. Din document rezulta că un calculator costă 13.623 euro, o cameră foto Olympus 8.647 euro şi un scanner 2.193 euro. După ce neregulile au fost descoperite, regia şi firma furnizoare au convenit, printr-un schimb de adrese că este vorba de "o mică neglijenţă", iar valoarea suplimentară a contractului de 1,1 milioane euro a fost redusă la 352.962 euro. Bolojan a revenit, ieri, şI a declarat că, din analiza corespondenţei dintre Regie şI firma germană, rezultă că preţul iniţial, de 1,1 milioane euro, "nu a fost o eroare". Motivaţiile nemţilor sunt cotradictorii, aceştia invocănd riscul adus de integrarea Romăniei in Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: economic milioane contractului