Găselniţa serviciilor de citire a contoarelor electrice costă distribuitorii de energie câteva zeci de milioane de euro pe an, bani pe care aceştia îi recuperează din facturile plătite de noi. De aproape două decenii, aceleaşi firme primesc contracte uriaşe, fără licitaţie, iar banii merg, în cea mai mare parte, la foştii lideri de sindicat din Electrica, rebrenduiţi în prosperi patroni şi parlamentari. Pentru a nu se plictisi, sau pentru a păstra aparenţele unui mediu concurenţial, frăţia contoarelor mai jonglează şi cu alte societăţi comerciale, pe care le scot şi le reintroduc periodic în peisaj.
Enel Distribuţie Muntenia SA a oferit pe 04.05.2017 un contract fără licitaţie pentru „servicii de citire contoare la consumatorii casnici şi agenţii economici”, în valoare de 21.056.039,08 lei, fără TVA (echivalentul a 4,6 milioane de euro). Serviciile vor fi prestate în locaţiile Enel din Banat, Muntenia şi Dobrogea de către firmele bucureştene Servelectro Integral SRL, Adrem Invest SRL şi Alssys Energy SA. Toate trei colaborează de aproape două decenii cu distribuitorii de energie şi, cu excepţia Adrem Invest (în prezent, Grupul ABBC, deţinut de fraţii Adrian şi Corneliu Bodea), provin din compania de stat Electrica.
Tun la stat
Firmele din grupul Adrem au primit în ultimii ani 10 ani contracte de peste 280 milioane de euro pentru servicii prestate companiilor de distribuţie a energiei. Cel mai mare, de circa 80 de milioane de euro, a fost primit de Adrem Invest în mai 2015 de la societatea de stat Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA. Adrem Invest a realizat în anul 2015 o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei şi un profit net de aproape 2,4 milioane lei, cu 865 de angajaţi, dar şi datorii de 122 milioane de lei.
Electrica, robinet stricat
Nelipsită din frăţia contoarelor, Alssys Energy SA (fostă Alt Univers Company 2002 SA) are peste 30 de acţionari persoane fizice şi este condusă de Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate Univers. Allsys Energy a raportat în 2015 afaceri de peste 68 milioane lei şi un profit de doar 600.000 lei, cu aproape 1.700 de angajaţi, precum şi datorii de 13 milioane lei. Firma patronată de sindicalişti a beneficiat în ultimul deceniu de circa 150 de contracte, în valoare de 150 milioane de euro, cele mai mari venind din partea Electrica (peste 75 de milioane de euro), companie de stat de unde s-a desprins în anul 2002.
Agenţie de turism, cititoare de contoare
O poveste interesantă are Servelectro Integral SRL, un nume nou în frăţia contoarelor. Doar la prima vedere, însă, pentru că, în realitate, este doar interfaţa altei căpuşe celebre din sistem- Sindserv SA. Firma care a prins fără licitaţie potul de 21 milioane de lei de la Enel a înregistrat anul trecut afaceri de 19 milioane lei şi un profit net de 1,3 milioane lei, cu aproape 500 de angajaţi. Servelectro Integral e codaşă în frăţie, primind contracte de doar 1,5 milioane euro pentru citirea de contoare, dar va recupera, fără îndoială „handicapul” faţă de surorile sale. În ianuarie 2016, Cecilia Pitu (director în Sindserv) prelua 95% din Servelectro Integral, restul de 5% revenind lui Raul Toma (de asemenea, director Sindserv), retrăgându-se astfel din societate fostul asociat majoritar Kampa Activ Art SRL. Firma care operează agenţia de turism bucureşteană Kampa Travel, deţinută de Liliana Florentina Ilie şi Cristian Daniel Năstasă, se retrăgea astfel după doar ani de la atât de profitabila citire a contoarelor, ţinând cont că a preluat Servelectro Integral în mai 2014 de la Sindserv SA, asociat unic pe atunci. Acţionarii Sindserv SA sunt, printre alţii, Federaţia Energia Mileniului III şi Federaţia Univers, aceeaşi echipă de sindicalişti desprinsă în anul 2002 din Electrica pentru a deveni patroni pe o piaţă pe care deţin un monopol cvasi-absolut.
Preşedintele Federaţiei Univers, al Sindicatului Liber Independent Energia, al Federaţiei Energia Mileniului III, dar şi al Asociaţiei Salariaţilor Electrica era, până nu demult, deputatul PSD Dumitru Chiriţă, fratele cel mare din frăţia contoarelor, o afacere de 35 de milioane de euro pe an