x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile

Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile

de Cristian Anton    |    30 Aug 2017   •   16:49
Controale la groapa de la Vâlcea care arde de nouă zile

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a trimis Corpul de Control la Vâlcea, pentru a ancheta situaţia gropii de gunoi de la Măldăreşti, care arde de o săptămână şi jumătate. Autorităţile au instituit stare de alertă, iar aerul a devenit irespirabil, dar ministrul a spus că nu se impune şi evacuarea populaţiei. Peste 100 de maşini cu apă au fost aduse pentru stingerea incendiului, dar operaţiunea este extreme de dificlă, pentru că ard gunoaie aflate la mare adâncime. Cazul de la Măldăreşti readuce în discuţie problema gravă a deşeurilor din România.

Opt localităţi, de pe o suprafaţă de 30 de kilometri pătraţi, printre care şi oraşul Horezu, sunt afectate de incendiul care a izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la groapa de gunoi de la Măldăreşti.

 20 august este data la care a izbucnit incendiul de la Măldăreşti

Din cauza fumului foarte gros, aerul a devenit irespirabil, iar autorităţile au instituit stare de alertă, modificând şi metoda de intervenţie, trecând la acoperirea cu pământ a zonei incendiate. Nu este prima dată când groapa de la Măldăreşti este cuprinsă de flăcări. În martie, un alt incendiu a mistuit gunoaiele de aici, dar focul a fost stins atunci după câteva ore.

Au ars deşeuri radioactive?

Un consilier local din Măldăreşti vorbea la şedinţa extraordinară a Prefecturii Vâlcea despre posibilitatea ca la groapa de gunoi care arde de o săptămână şi jumătate să fi fost depozitate materiale radioactive aduse din Gorj. Autorităţile nu au putut confirma însă aceste informaţii.

În iulie, Florian Nicolaescu, administratorul firmei care deţine groapa de la Măldăreşti, spunea că depozitul este perfect amenajat şi nu vede nici un dezastru acolo

Groapa de gunoi de la Măldăreşti a fost închisă la mijlocul lunii iulie, din cauza unor neconformităţi. Instituţiile de protecţia mediului au aplicat în ultimii ani mai multe amenzi administratorului depozitului de deşeuri, Sacomet SA.

Dezastru în toată ţara

Incendiul din Vâlcea readuce în atenţia publică situaţia catastrofală a deşeurilor din România. Ţara noastră a înregistrat în 2015 cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din Uniunea Europeană, de 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. Iar aceasta este doar una din cele 68 de gropi neconforme din ţară pentru care Comisia Europeană a dat România în judecată, după ce autorităţile locale s-au dovedit incapabile să le închidă.

124.000 de euro pe zi este amenda pe care o plătim către UE din cauza gropilor neconforme de deşeuri

România trebuia să revizuiască şi să actualizeze planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri cel mai târziu în 2013. Ne apropiem de finalul lui 2017, iar autorităţile nu au fost în stare să facă nimic.  Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, declara recent că România are de rezolvat, la momentul actual, 10 proceduri de infringement pe domeniul mediului, marea majoritate pe deşeuri.

Ultimii din Europa

Potrivit estimărilor făcute de autorităţi, noi reuşim să reciclăm 5% din deşeuri, fiind pe ultimul loc la acest capitol în UE. Ministrul Graţiela Gavrilescu vorbea, la un moment dat, chiar de 2-3%. Asta în condiţiile în care România are obligaţia să atingă,  până în anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă şi un grad de valorificare de 60%  a deşeurilor de ambalaje. Ministerul Mediului a pregătit legile şi strategia în domeniu după care s-a spălat pe mâini. În comparaţie, Bulgaria, aflată pe penultimul loc la gestionarea deşeurilor, a reuşit să atingă acum un procent de reciclare de 20%.

Pompierii se chinuie de o săptămână şi jumătate să stingă incendiul de la groapa de gunoi de la Măldăreşti. Oamenii se tem că aici ar putea arde şi deşeuri radioactive

 

×