x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Corina Martin: jumătate din taxa hotelieră ar trebui alocată promovării

Corina Martin: jumătate din taxa hotelieră ar trebui alocată promovării

de Agerpres    |    17 Mai 2012   •   14:38

Sibiul, primul oras devenit in 2007 Capitala Culturala Europeana, este un model de turism european, nu doar romanesc, pentru ca stie sa se promoveze, iar pentru aceasta autoritatile publice colaboreaza cu asociatiile din turism, a afirmat, la Sibiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Corina Martin.

Aceasta a militat pentru introducerea unei taxe de promovare care sa fie colectata de Consiliile Locale in cadrul primei editii a Forumului Profesionistilor din Turismul Sibian, la care au luat parte 80 de reprezentanti ai industriei de turism.

''Parteneriatul public-privat, aceasta este cheia dezvoltarii turismului romanesc. Nu mai avem timp de pierdut. Calea este numai aceasta. (...) Sibiul este un model de turism european, nu doar romanesc'', a spus presedintele ANAT.

Corina Martin doreste ca jumatate din taxa hoteliera, platita de turisti si stransa de primarii, sa fie cheltuita de primarii pentru promovare turistica.

Pentru a explica succesul Sibiului, care a reusit recordul de un milion de turisti in 2007, primarul Klaus Iohannis a explicat ca municipalitatea investeste de cinci ori mai multi bani pentru promovarea turistica a municipiului fata de ce incaseaza din taxa hoteliera.

''Cheltuim cam 500 la suta. Noi platim de cinci ori fata de ce incasam pentru promovarea Sibiului. (...) Banii proveniti din taxa hoteliera nu acopera decat o mica parte din cheltuielile generale pentru punerea in scena a orasului Sibiului. Taxa hoteliera este un venit mic, spre foarte mic. Sa nu isi imagineze cineva ca din taxa hoteliera noi putem face strazi si alei', a spus Iohannis.

Pentru a-i ajuta pe hotelieri, de la 1 ianuarie 2012 taxa hoteliera a scazut la Sibiu de la 4% la 1%. In anul 2011, municipalitatea a incasat din taxa hoteliera suma de 1.549.585 de lei, suma comparabila cu cele din 2007 si 2008, in contextul in care tarifele de cazare au scazut.

×