x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Costul chiriilor pentru firme se va reduce în 2013

Costul chiriilor pentru firme se va reduce în 2013

de Daniela Ivan    |    18 Dec 2012   •   10:21

Bucureştiul va rămâne şi anul viitor printre cele mai ieftine oraşe din Europa în ceea ce priveşte costurile spaţiilor de birouri. Capitala este în topul celor mai ieftine cinci oraşe din Europa în funcţie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, alături de Budapesta, Talin, Vilnius şi Riga, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ. Costul per post de lucru al spaţiilor de birouri din Bucureşti este în jur de 3.530 de dolari pe an, în timp ce în Vilnius este de 3.460 de dolari pe metru pătrat pe an, iar în Talin de 3.430 de dolari pe metru pătrat, conform studiului. Totodată, unui român îi revin 11 metri pătraţi de spaţii de birouri, fiind printre cei mai înghesuiţi din Europa. La calculul costului per post de lucru au fost luate în calcul atât chiria, cât şi celelalte costuri, precum cele cu întreţinerea şi impozitele.

Costurile pe care firmele le plătesc ar putea să scadă în următorii doi ani cu două procente în contextul crizei financiare pe care o traversează companiile din România.

“În cele cinci pieţe cele mai ieftine din Europa – Budapesta, Talin, Vilnius, Riga şi Bucureşti, chiriile spaţiilor de birouri ar putea scădea într-o proporţie similară sau chiar mai mică decât media euopeană. Pe aceste pieţe însă chiriile sunt deja la niveluri reduse şi nu ne aşteptăm să vedem o revenire puternică, nici măcar într-un scenariu de bază. Prin contrast, în pieţele scumpe riscul de scădere a chiriilor este mult mai mare”, se arată în studiul citat.

La polul opus, în topul celor mai scumpe pieţe după costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru este format din Oslo, Paris, Zürich, Geneva şi Londra. În ceea ce priveşte evoluţia chiriei în perioada analizată în 34 de pieţe din Europa, studiul arată că într-un scenariu de bază, Marea Britanie şi Germania va înregistra o creştere peste medie, respectiv de până la 2,6% pe an, respectiv 2,2% pe an în 2013-2014. Evoluţia pe aceste pieţe se datorează îmbunătăţirii condiţiilor economice şi lipsei spaţiilor de birouri de clasa A. “Nesurprinzător, chiriaşii din Europa de Sud ar putea să fie martorii unor scăderi ale chiriilor. Impactul negativ al problemelor din zona euro va avea ca efect scăderea chiriilor în această zonă cu până la 17% pe an, până în 2014. Franţa şi Europa Centrală şi de Est oferă de asemenea oportunităţi de reducere a costurilor pentru ocupanţi”, se precizează în raport. (Daniela Ivan)





×