x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie COTAR: Prețul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%

COTAR: Prețul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%

07 Sep 2020   •   11:20
COTAR: Prețul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%

Preţul poliței RCA ar putea să se majoreze cu cel mult 1-2%, întrucât datele oficiale, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că dauna medie a crescut cu 1% în anul 2020. Aceste cifre sunt în contradicție cu informațiile apărute în mass-media, potrivit cărora creșterea ar fi de circa 4%, transmite Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
 

"Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, preţul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiaşi asiguratori ne-au demonstrat, în perioada 2014 - 2016, că lăcomia unora nu are limite. O parte din mas-media a căzut în capcana întinsă de multinaţionalele din asigurări, astfel încât asistăm la o campanie de dezinformare, bazată pe fake news", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Numărul accidentelor de circulaţie a scăzut semnificativ în acest an, comparativ cu 2019.

"Din momentul adoptării modificărilor Legii RCA în favoarea firmelor de asigurări, s-a dat startul scumpirii acestui produs, iar autorităţile române vor asista, neputincioase şi fără pârghii legale de intervenţie, la escaladarea preţului RCA, care va fi resimţit încă de la sfârşitul acestui an", se arată în comunicat.

Eliminarea plafonului de 25%, care reprezenta cheltuieli administrative ale firmelor de asigurări, eliminarea obligaţiei asiguratorilor de notificare a ASF cu 60 de zile înainte de modificarea preţului RCA, vor duce la creşteri treptate anuale ale preţului RCA, până când acesta va ajunge la nivelul practicat de multinaţionalele din statele vestice, ude cetăţenii au salarii de 4-5 ori mai mari decât cei din România.

"Pentru a justifica aceste creşteri ale preţului RCA - pe care ni le-au anunţat deja firmele de asigurări - a trebuit să se găsească şi un ţap ispăşitor: service-ul auto. Asiguratorii au declanşat, de câteva luni, o campanie de presă, raliind la aceasta şi instituţii precum ANPC şi Consiliul Concurenţei, pentru a prezenta cazuri izolate de unităţi reparatoare care folosesc tarife ridicate, prezentând excepţiile ca fiind reprezentative pentru situaţia generală. Campania de presă a avut ca scop victimizarea firmelor de asigurări, care pretind, de zeci de ani, că sunt pe pierdere în piaţa din România", susţine COTAR.

×
Subiecte în articol: rca COTAR asigurari