x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cowboy-ul si indienii

Cowboy-ul si indienii

08 Noi 2004   •   00:00

Realegerea lui Bush pentru un nou mandat a fost primita cu un val de entuziasm in mediile financiar-economice indiene.

RADU GHELMEZ

MR PRESIDENT. Cowboy-ul texan, prietenul informaticienilor
FURNIZOR. Spre deosebire de europeni, indienii au fost sustinatori infocati ai republicanului dintr-un motiv intemeiat. India este cel mai mare furnizor de outsourcing de pe piata americana, obtinand numai anul trecut venituri de circa 12,5 miliarde dolari din exportul de software si asistenta in domeniul tehnologiei informatiei. Cresterea cu 30% fata de anul anterior confirma tendinta tot mai accentuata a companiilor americane de a ceda anumite operatiuni catre firme aflate in tari cu forta de munca ieftina si inalt calificata. Ratiunile economice sunt simple, un programator american este mult mai scump decat unul indian, iar dezvoltarea accelerata a comunicatiilor face nesemnificative distantele geografice.

DIFERITI. Consecinta inevitabila a globalizarii economiei mondiale, outsourcing-ul a fost un subiect fierbinte al campaniei electorale americane. Candidatul democrat, John Kerry, a anuntat public ca este hotarat sa franeze acest proces de transferare a productiei si mentenantei de software catre furnizori externi, deoarece genereaza o pierdere de locuri de munca in economia americana. Kerry a promis ca, daca va fi ales, va anula orice facilitati fiscale de care beneficiaza companiile americane care "exporta joburi", stimulandu-le astfel prin metode pur economice sa angajeze specialisti americani. Desi Bush nu s-a pronuntat ferm, consilierii sai au aparat outsourcing-ul, afirmand ca este un aspect firesc al libertatii comerciale. Ei au sugerat astfel ca si viitoarea administratie republicana va fi la fel de toleranta cu acest fenomen vazut ca reciproc avantajos.

Pozitiile sunt sustinute cu argumente valabile, insa fie ca administratia va decide sa sprijine sporirea locurilor de munca pentru americani, fie ca va incuraja eficientizarea companiilor americane prin reducerea costurilor asociate tehnologiei informatiei, rezultatele pentru ansamblul economic american vor fi categoric pozitive. Romania se gaseste, alaturi de mai sus mentionata Indie, Malaiezia si alti cativa tigri asiatici, intr-o postura mai putin fericita, deoarece si tara noastra este un exportator major de software pe piata americana. Deciziile politicienilor americani sunt critice pentru noi, deoarece pot arunca in declin una dintre cele mai profitabile ramuri ale economiei romanesti sau ii pot permite sa isi continue dezvoltarea fulminanta.

BIZARERIE
Apare destul de bizara ralierea fara rezerve la pozitia europeana pro-Kerry a majoritatii societatii romanesti interesate de alegerile prezidentiale americane. Ramane sa ne intrebam ce anume motiveaza acest val de simpatie catre un candidat al carui program electoral ne-ar fi produs pierderi economice sigure, fara a ne oferi ceva cert in contrapartida. Este ignoranta o explicatie sau ar trebuie sa deducem ca societatea romaneasca, spre deosebire de cea indiana, de exemplu, sufera de o anumita imaturitate care o face sa fie mai receptiva la argumente afective a la Michael Moore (controversatul regizor al documentarului Fahrenheit 9/11), decat la rationamente pragmatice de tip profit - pierdere?
×
Subiecte în articol: economic