x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Craciun - Brazi pentru toate buzunarele

Craciun - Brazi pentru toate buzunarele

de Elena Stan    |    06 Dec 2005   •   00:00
Craciun - Brazi pentru toate buzunarele

Pomul de Craciun ne costa anul acesta intre 7 si 800 de lei.

AFACERI DE IARNA
Oferta pentru brazi va fi variata si anul acesta. De la ocolul silvic, din piata, supermarket sau de pe net, pomii de Craciun au preturi care pornesc de la cateva zeci de lei si ajung pana la cateva sute de lei.

Cei mai prietenosi ca pret sunt pomii achizitionati de la poarta ocolului silvic. Acestia au preturi de 2-3 ori mai reduse decat a celor achizitionati de la piata, deoarece dispare adaosul comercial si diferitele comisioane practicate in piete.

PRETURI. Principalii factori care contribuie la stabilirea preturilor sunt inaltimea acestuia si locul de unde il cumperi. La ocolul silvic, pretul pomilor de Craciun variaza de la 7 lei pentru un molid inalt de 0,7-1,3 metri la 21,5 lei pentru un brad cu aceeasi inaltime. In acelasi timp, un brad cu o inaltime de 1,3-2 metri costa 16 lei iar un molid 10 lei. Mai mult, un brad cu dimensiunea cuprinsa intre 2,10-3 metri pretul este de 215 de lei iar molidul costa 13 lei. De asemenea, pentru pomii care depasesc 3 metri inaltime se va plati 10 lei pe metru, acestea fiind comenzi speciale, pretul fiind stabilit de fiecare directie silvica in parte.

OFERTE. Oferta pomilor de Craciun de la Regia Nationala a Padurilor (RNP) este mai mica anul acesta decat anul trecut. Anul acesta RNP scoate pe piata 133.000 de pomi de Craciun, dintre care peste 85.000 de brazi, iar restul molizi si alte specii. Pretul pomilor de Craciun variaza de la 10,5 lei la 350 de lei. Anul trecut regia a pus la dispozitia cetatenilor 180.000 de pomi de Craciun la preturi apropiate de cele practicate anul acesta. "Numarul pomilor de Craciun scosi pe piata de catre RNP este mai mic anul acesta, din cauza retrocedarilor de teren. In acest fel, in fiecare an, regia administreaza o suprafata mai mica de teren", ne-a declarat Ion Machedon, seful biroului de presa al RNP. De asemenea, el a mai spus ca "pentru evitarea speculei, persoanelor fizice nu li se vor elibera mai mult de 5 bucati pomi de Craciun". Pe langa pomii de la RNP, pe piata se vor gasi atat pomi din padurile private cat si pomi proveniti din import.

AMENZI. Inspectorii Garzii Nationale de Mediu (GNM) vor incepe controalele la transporturile de brazi de la data de 1 decembrie. "Exista trei tipuri de amenzi: pentru vanzatorii care comercializeaza brazi fara marca, pentru care amenda este de 500- 1.500 lei si se confisca si marfa; pentru administratorul pietei in care se vand astfel de brazi, amenda este de 10-30 de milioane de lei, si pentru transportul de material lemnos fara documente de transport si aviz de insotire, pentru care amenda este de 1.000-3.000 de lei plus confiscarea intregului transport", a explicat Daniel Fita, purtatorul de cuvant al GNM. Tot el a spus ca "amenda pentru persoanele juridice se majoreaza de cinci ori, ajungand pana la 15.000 de lei maximum".

MAI PUTIN
"Numarul pomilor de Craciun scosi pe piata de catre RNP este mai mic anul acesta, din cauza retrocedarilor de teren. In acest fel, in fiecare an, regia administreaza o suprafata mai mica de teren" - Ion Machedon, sef birou presa al RNP

11 BRAZI DE 600 DE MILIOANE DE LEI VECHI
Anul acesta vor fi amplasati la Ploiesti 11 pomi de iarna. Care in total costa 600 de milioane de lei vechi. Asta inseamna ca fiecare brad costa, cu tot cu transport, 54 de milioane de lei. Autoritatile locale din Ploiesti pregatesc, pentru Sarbatorile din iarna aceasta, mai multe surprize locuitorilor orasului. Surprize frumoase, dar cam scumpe, tinand cont de faptul ca, pentru cei 11 pomi de iarna care vor fi amplasati in diferite zone ale orasului, bugetul va ramane mai sarac cu 600 de milioane de lei vechi. Pretul unui brad de 20 de metri este de 11.140.300 de lei, fara TVA. Atat se vinde, de altfel, orice brad de peste zece metri inaltime la Ocolul Silvic Maneciu (foto), situat chiar in zona Cheia, de unde sunt adusi brazii pentru Ploiesti. Pana la 54 de milioane de lei vechi, cat ajunge in final pretul unui brad, mai sunt vreo 42 de milioane. Scadem TVA-ul, de 19% si, ca sa nu ne incurcam in cifre, ajungem la concluzia ca tot raman cateva zeci de milioane de lei, doar pentru transport. Un autovehicul care transporta astfel de brazi ia, conform declaratiilor lui Ionut Ionescu, directorul adjunct al ADPP Ploiesti, 35.000 de lei, fara TVA pe kilometru. Calculand distanta dinte Ploiesti si Cheia ca fiind de 75 de kilometri, ajungem la concluzia ca transportul unui brad costa 6.250.000 de lei vechi. Asadar, pretul unui brad si transportul insumeaza maximum 20 de milioane de lei vechi. Unde este diferenta pana la 54 de milioane de lei? Directorul adjunct al ADPP ne-a invitat la Cheia, sa vedem de ce costa atat de mult. (Nina Marcu)

DIN PLASTIC
Majoritatea pomilor de Craciun din plastic sunt adusi din China. "Anul trecut am vandut in jur de 15.000 de pomi de Craciun, iar anul acesta, pana in prezent, am vandut 6.000 de brazi. In magazin vindem Pomi de Craciun din plastic dar si pomi naturali. Mai mult, anul acesta se asteapta o crestere de 25% la incasarile din vanzarea Pomilor de Craciun", ne-a declarat Andrea Mihai, marketing manager la Carrefour. Preturile incep de la 9,9 lei (pentru bradutii de birou) si ajung la 120 de lei (pomii de 1,5 metri) sau 200 de lei (pomii de 2 metri). Avantajul mare al acestora este ca la sfarsitul sezonului se pot strange si pastra in cutie pentru iarna viitoare.

BRAZI DE PE NET
Cei care nu au timp sa-si caute bradul perfect il pot alege de pe net. La adresa www.brazidecraciun.ro gasiti exact pomul pe care il doriti, importat din Danemarca. In pret este inclus suportul pomului, transportul iar firma care il livreaza va veni la sfarsitul sezonului sa-l si ridice. Preturile pornesc de la 99 de lei pentru un pom cu inaltimea de 1 metru, 255 de lei (1,5 metri), 272 lei (2 metri), 345 de lei (2,5 metri) si ajung pana 745 de lei pentru pomii cu inaltime de peste 4 metri. "Datorita vanzarilor online, clienti pot avea exact bradul pe care si-l doresc. Suntem foarte increzatori in acest proiect. Scopul nostru principal este satisfactia clientilor si de aceea am implementat propriul sistem de livrare in maximum trei ore in Bucuresti si aproximativ 24 de ore in toata tara", a declarat Marius Dosinescu, manager avantaj net. Ecologistii pot cumpara brazi realizati manual din ramuri de brad. Pretul unui bradut de 30 de centimetri incepe de la 100 de lei iar cei mai inalti de 1 metru costa 130 de lei.
×