x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditele noi au frânat puternic din septembrie

Creditele noi au frânat puternic din septembrie

de Daniela Ivan    |    21 Dec 2017   •   12:10
Creditele noi au frânat puternic din septembrie
Sursa foto: BernardaSv/Getty Images/iStockphoto

Românii şi firmele au luat cu aproape un miliard de lei mai puţine credite în octombrie 2017 comparativ cu octombrie 2016. Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a creat o stare de nesiguranţă în ceea ce priveşte venitul de anul viitor în multe familii. Bancherii spun că au constatat o scădere a creditului de consum cu 10%-12% în septembrie şi octombrie comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Deprecierea monedei naţionale şi creşterea ROBOR au contribuit, cu siguranţă, la scăderea apetitului pentru creditare, însă cea mai mare cădere vine din nesiguranţa privind veniturile din 2018, spun reprezentanţii BCR. “La noi, toate creditele noi sunt cu dobândă fixă şi rate fixe. Asta înseamnă că toţi clienţii noştri nu sunt afectaţi de creşterea ROBOR. În plus, nu am schimbat parametrii de produs, nu am mărit ratele, dimpotrivă, avem o ofertă foarte bună pentru clienţii care-şi doresc consolidarea tuturor ratelor într-o rată fixă, şi totuşi suntem şi noi impactaţi, chiar dacă într-o măsură mai mică”, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking în cadrul BCR.

„Tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă a avut un impact psihologic. Clienţii nu se mai duc în perioada aceasta spre credite de consum, aşa cum o făceau anul trecut. Producţia nouă totală de credite din lunile septembrie-octombrie este cu circa 10% mai mică decât în aceeaşi perioadă din 2016. Clienţii se gândesc acum de două ori înainte să se expună la un credit de consum“

Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking în cadrul BCR

Demetrian a mai spus că a observat că scăderile de credite noi au început din luna septembrie, când au apărut discuţiile referitoare la transferul contribuţiilor. Oamenii au resimţit puternic nesiguranţa legată de venitul de anul viitor, neştiind dacă patronii le vor transfera contribuţiile în salariu sau dacă îi vor pune să semneze un alt contract pe o sumă mai mică.

Ce arată datele BNR

Frânarea creditării a început în luna septembrie, când populaţia şi firmele au luat împrumuturi noi de numai 5,069 miliarde de lei. Valoarea este cu 266 de milioane de lei mai mică decât cea din septembrie 2016 şi cu 772 milioane de lei mai puţin decât în august 2017. Tendinţa de scădere a apărut brusc în luna septembrie având în vedere că în august 2017 s-a înregistrat un record al creditelor noi. Tendinţa s-a accentuat în octombrie, când oamenii au luat credite noi în valoare de 4,935 miliarde de lei, comparativ cu 5,920 miliarde de lei, în noiembrie 2016. 

Reprezentanţii BNR au avertizat populaţia să nu mai ia credite cu dobândă variabilă având în vedere că am intrat într-o perioadă în care dobânzile vor creşte.

Bancherii aşteaptă acum cu nerăbdare datele de la Banca Naţională pentru luna noiembrie, ca să vadă cum au mai evoluat lucrurile. Însă anticipaţiile nu sunt deloc optimiste, ci mai degrabă realiste. “Probabil că după ce se va stabiliza cât de cât situaţia vizavi de cum se aplică fiscalitatea pe salariu, după ce se va clarifica ce face fiecare companie, vom avea şi noi o vizibilitate mai bună, pe care acum nu o avem. Dar cu siguranţă nu ne aşteptăm ca în prima jumătate a anului să intervină ceva care să schimbe trendul. Cu siguranţă, oamenii vor calcula de două ori până să mai ia un credit”, spune Demetrian. Aceasta mai precizează că este şi o latură pozitivă, şi anume că românii au învăţat să se gândească mai mult înainte de a lua un credit atunci când există semnale legate de expunerea lor.

Cu cât a scăzut volumul creditelor noi

Luna miliarde lei  Luna  miliarde lei  Diferenţă  ( miiarde lei)

Octombrie 2017   4,935 Octombrie 2016   5,920 - 0,985

Septembrie 2017  5,069 Septembrie           5,335 - 0,266

August        5,841 August        4.423 +1,42

Iulie 2017   5,720 Iulie   4,498 +1,22

SURSA : BNR

 

 

×
Subiecte în articol: credite romani