x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creditul se întoarce împotriva românilor

Creditul se întoarce împotriva românilor

07 Oct 2008   •   00:00

Dezvoltarea pe credit contractat în monede străine ameninţă România din cauza devalorizării leului din ultima lună.



Dezvoltarea pe credit contractat în monede străine ameninţă România din cauza devalorizării leului din ultima lună.

Criza economică ameninţă statele din Balcani cu o "aterizare” hurducăită în varianta cea mai bună, consideră Reuters. Potrivit sursei citate, România şi Bulgaria sunt aşteptate chiar să-şi accelereze creşterea economică în acest an, spre deosebire de statele Baltice, care îşi încetinesc în 2008 creşterea.

"O criză de creditare ar avea un impact devastator asupra acestor economii, care s-au bazat masiv pe credit pentru a-şi finanţa dezvoltarea", spun reprezentanţii BNP Paribas într-un raport. "Chiar şi acele state care nu au povara unor balanţe dezechilibrate externe sau interne, o criză a creditării va reduce rata de dezvoltare”. "Leul românesc a scăzut cu 10% din 12 septembrie, ziua dinaintea declarării falimentului băncii americane de investiţii, pornind o nouă fază a crizei de credite”, se mai spune în articol.

Spre deosebire de statele Baltice, şi de vecinii de la sud din Bulgaria, care au un curs fix legat de euro (1 euro= 2 leva), leul românesc se tranzacţionează la liber şi prezintă riscuri, mai scriu cei de la Reuters. Asta înseamnă că familiile ar putea avea cheltuieli mai mari în privinţa creditelor contractete în monede străine, care "ar putea duce la probleme pentru companii şi familii şi potenţial la un colaps al ciclului de împrumut în monede străine”, spun analiştii de la JP Morgan. O altă problemă este că în România rata dobânzii interbancare pe 3 luni a crescut cu 3,5 puncte procentuale din martie până acum. Băncile- mame din Occident deţin 70% din sectorul bancar românesc, care ar putea "seca” dacă pieţele de creditare din vestul Europei rămân la pământ.

Băncile Centrale din regiune au reasigurat deponenţii şi investitorii că sectoarele bancare din aceste state sunt solide. Dar economiştii avertizează că statele cu deficite externe mari şi ale căror sectoare financiare sunt expuse pe sectorul creditelor în monede străine ar putea avea de înfruntat presiune mai mare. Scenariul cel mai sumbru include un colaps în creşterea economică a statelor cu deficite de cont curent mari, cum este şi România, ceea ce ar duce la o recesiune puternică şi la concedieri care ar putea duce acest state cu ani în urmă în ţelul lor de a prinde economiile vestice.

×
Subiecte în articol: economic