Pe vreme de criză, când aproape nu există zi fără un jaf armat, iar hoţii şi-au pus în aplicare cele mai inventive metode, iată că Poliţia Română ne dă alte două veşti proaste. Potrivit unei statistici au fost constatate cu10% mai multe infracţiuni economico-financiare faţă de perioada similară a anului trecut, fiind constatate peste 4.700 de fapte de evaziune fiscală, pentru care sunt cercetate peste 3.300 de persoane suspecte.
Totodată, la infracţiunile contra patrimoniului s-a constatat o creştere cu 3%, aceasta fiind înregistrată la furtul de componente din exteriorul autoturismelor şi la furturile din locuinţă, astfel că, în perioada imediat următoare, vor fi demarate campanii de prevenire în aceste domenii. Legat de jafurile armate petrecute în ultima perioadă, Poliţia Română susţine că au fost descoperite neglijenţe din partea reprezentanţilor unităţilor unde s-au petrecut incidentele, care ar fi trebuit să ia măsuri minime de siguranţă.
Petre Tobă, şeful Poliţiei, a cerut o evaluare la nivelul fiecărui inspectorat judeţean a locurilor şi zonelor cu potenţial de risc, în baza căreia să fie dispuse măsuri concrete pentru asigurarea ordinii publice, precum şi identificarea şi prinderea persoanelor care comit infracţiuni.
Sunt însă şi veşti bune. Potrivit Poliţiei, în primele patru luni ale anului, infracţiunile sesizate contra persoanei au scăzut cu peste 8%, tâlhăriile cu 10%, iar numărul infracţiunilor comise cu violenţă a înregistrat o scădere cu 15%, faţă de 2009. În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, în această categorie au fost avute în vedere infracţiunile de un pericol deosebit: omor, tentativă de omor, viol, lovituri cauzatoare de moarte şi tâlhării.
De asemenea, în acelaşi interval, la nivel naţional s-a înregistrat o scădere cu 14% a numărului de accidente grave, precum şi a consecinţelor acestora, respectiv diminuarea numărului persoanelor decedate cu 96 (14%) şi a numărului răniţilor grav cu 277 (11,9%).