x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se mută banii pierduți de clasa mijlocie în buzunarele miliardarilor planetei

Cum se mută banii pierduți de clasa mijlocie în buzunarele miliardarilor planetei

de Robert Veress    |    17 Oct 2012   •   14:26
 Cum se mută banii pierduți de clasa mijlocie în buzunarele miliardarilor planetei
Zicala „ban la ban trage” își dovedește valabilitatea. Criza a accelerat diferențele între bogații planetei și restul lumii. O statistică a Biroului de Recensământ al SUA, citată de Yahoo! Finance, arată că, în ultimii doi ani, veniturile anuale ale bogaților Americii (1% din totalul populației) au sporit cu 4,9%, în timp ce veniturile celor din clasa mijlocie au scăzut cu același procent, iar veniturile săracilor au rămas la același nivel.
Între anii 1979 și 2007, bogații Americii și-au dublat veniturile, în comparație cu intervalul de trei decenii anterior.
Prăpastia dintre bogați și restul societății americane va continua să se adâncească, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, consideră cei avizați, chiar dacă Obama este avocatul introducerii taxei „Buffett”, numită după unul dintre cei mai bogați oameni ai planatei, care a propus taxarea cu cel puțin 30% a veniturilor de peste un milion de dolari annual.
Inechitatea este prezentă și evoluează la fel în celelalte state Occidentale avansate, ca și în economiile emergente, susține Chrystia Freeland, autoarea cărții „Plutocrația: Ridicarea super-bogaților planetei și căderea tuturor celorlalți”.

×