Pretul locuintelor este la jumatate comparativ cu decembrie 2007, dar cumparatorii nu se grabesc sa cumpere, ei nu mai cauta vise, ci locuinte adaptate nevoilor si bugetului, spun consultantii imobiliari.
Pentru a veni in intampinarea clientilor cu bani mai putini, o firma romaneasca a expus la Targul Imobiliar tIMOn casa de 15.000 de euro. Aceasta este realizata din materiale prefabricate si poate fi montata precum un lego. 'Casa pe care ti-o construiesti cu prietenii“, cum o promoveaza firma, are o amprenta la sol de 80 mp si este livrata la pachet pentru a fi montata pe propriul teren. Montajul dureaza circa trei zile si este nevoie de 4-5 persoane pentru lucrari.
Suprastructura cladirii este realizata din panouri OSB, imbinate cu placute metalice atat intre ele cat si de elemente adiacente (talpi,grinzi,cosoroabe). Panourile sunt realizate din elemente ecarisate din lemn de calitatea I cu dimensiuni de 10 cm x10 cm si placate pe ambele fete cu panouri OSB 3 de 12 mm grosime. Toate panourile se amplaseaza pe talpi din lemn ecarisat de 12 cm x12 cm.La partea superioara a panourilor se monteaza o cosoroaba cu rol de rigidizare in plan orizontal a panourilor.
Oferte si promotii
Si pretul locuintelor noi a scazut substantial. ,,Locuintele noi sunt, in prezent, la preturi cu 30 pana la 45% mai mici decat in 2007, ofertele pornind chiar de la 25.000 de euro.Trebuie insa sa ne ingrijoreze ca in ultimii trei ani nu s-a construit decat foarte putin, nu a fost niciun proiect de anvergura, astfel ca vom avea tot mai multe locuinte vechi la preturile pe care cumparatorul le poate oferi', a declarat Vlad Vlasceanu, director tIMOn. In acest moment, mai sunt disponibile, conform unui studiu realizat de compania RealTime Imobiliarii, mai putin de 9.000 de apartamente noi in Bucuresti si imprejurimi. La acestea se mai adauga circa 1.000 de case in ansamblurile din jurul Capitalei, per total, unitatile locative noi oferite la vanzare reprezentand 3-5% din totalul de locuinte. Pe de alta parte, Ion Catutoiu, directorul general al companiei Real Time, spune ca dupa o perioada in care romanii care voiau o locuinta cautau "vise", acum acestia si-au adaptat cerintele situatiei actuale. In opinia sa, pretul unei locuinte nu trebuie privit intr-un mod independent si singular, locuirea insemnand rata al banca, costuri de intretinere, costuri si timp de deplasare. "Romanii pot sa cheltuie maxim 40-50% din venitul familiei pentru o locuinta si asta include rata la banca, intretinere, dar si utilitati
Organizatorii spun ca la targ exista case pentru toate buzunarele.Editia din acest an a tIMOn reuneste 98 de dezvoltatori si companii imobiliare, dar si furnizori de servicii de mobilier si decoratiuni. Cea mai mare parte a dezvoltatorilor ofera spre vanzare apartamente cu preturi cuprinse intre 35.000 euro - 50.000 euro pentru garsoniere, 50.000 - 70.000 euro pentru 2 camere si 80.000 - 120.000 euro pentru apartamente cu 3 camere. Exista si companii care ofera discounturi. Spre exemplu, garsoniere in Militari, cu 25.000 euro, apartamente de 2 camere in zona Brancoveanu cu 37.900 euro, apartamente de 3 camere in zona Brancoveanu cu 54.900 euro, penthouse de 98.000 euro sau vile 4 camere in zona de sud cu 75.000 euro. Pentru cei care nu reusesc sa se hotareasca intre atatea oferte, organizatorii au pus la dispozitie autocare care vor pleca din 30 in 30 de minute in zilele de sambata si duminica si care vor face turul ansamblurilor rezidentiale prezente la tIMOn. Targul se desfasoara intre 19 si 22 aprilie in Piata Constitutiei din Bucuresti.
Cumparatori putini
Cererea de apartamente este la jumatate fata de 2007, dar numarul locuintelor scoase la vanzare este in crestere. " Proprietarii au scos la vanzare in Bucuresti cu 15% mai multe locuinte decat totalul ofertei promovate in 2007 si cu 24% mai multe decat anul 2006, desi preturile solicitate astazi sunt cu peste 50% mai mici decat preturile din momentul de maxim inregistrat la sfarsitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este de asemenea la mai putin de 50% fata de cel din 2006-2007. Aceste cifre arata ca suntem intr-o piata a cumparatorilor, care sunt net favorizati in procesul de negociere si achizitie", se arata intr-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, lansat joi la Targul Imobiliar National - tIMOn.