x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza a mai făcut o victimă: Petrom va închide rafinăria Arpechim

Criza a mai făcut o victimă: Petrom va închide rafinăria Arpechim

25 Mar 2011   •   15:52

Grupul Petrom a anunţat că va închide rafinăria Arpechim Piteşti deoarece aceasta are o eficienţă scăzută şi nu a funcţionat anul trecut decât 3 luni iar compania nu a găsit un “cumpărător credibil”, capabil să o opereze.

Arpechim va fi folosită în continuare ca depozit iar angajaţii vor fi concediaţi şi vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime. “Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite”, potrivit unui comunicat al companiei.

“Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale - rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare”, a declarat, în comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Supracapacitate de rafinare în Europa

Petrom spune că în Europa o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate.

Rata totală de utilizare a capacităţilor de rafinare a fost de circa 40% anul trecut, în condiţiile în care au funcţionat numai 4 rafinării din totalul de 10 aflate în anii trecuţi în operare, potrivit Petrom.

Valoarea totală a plăţilor compensatorii va fi de 10 milioane de euro. Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

×
Subiecte în articol: petrom arpechim