x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza a tăiat asigurările de viaţă

Criza a tăiat asigurările de viaţă

de Florina Zainescu    |    02 Mar 2010   •   00:00
Criza a tăiat asigurările de viaţă
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Într-o Românie "roasă" de criză, asigurările de viaţă nu mai au lipici. Speriaţi de şomaj şi în căutarea de surse imediate de venit, mulţi posesori de asigurări de viaţă şi-au reziliat sau răscumpărat contractele anul trecut, chiar dacă au ieşit în pierdere. Şi n-au fost prea mulţi doritori nici pentru poliţe noi.



Piaţa asigurărilor a încheiat anul 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei, în scădere cu 1,1% comparativ cu 2008, ca urmare a reculului de 13% înregistrat de subscrierile pe segmentul asigurărilor de viaţă. "Sectorul asigurărilor de viaţă a resimţit cel mai acut criza financiară, având în vedere creşterea şomajului şi scăderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurări.

Unul dintre factorii care au avut o influenţă importantă asupra acestui sector a fost cel psihologic, pentru că teama şi incertitudinea cu privire la siguranţa financiară a consumatorilor au dus, în prima parte a anului trecut, atât la creşterea numărului de rezilieri şi de răscumpărări de contracte, cât şi la amânarea intenţiei de cumpărare a unei poliţe de asigurări", a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

Singurele tipuri de asigurări de viaţă care au avut o evoluţie pozitivă anul trecut au fost cele unit-linked (8,59%), de sănătate (7,54%) şi de accidente (14,42%).

CASCO ŞI RCA-UL FAC LEGEA
În schimb, asigurările generale au fost pe plus: primele subscrise au avansat cu 2,03%, la 7,211 miliarde de lei, evoluţie care a condus la creşterea ponderii acestui segment de business în total subscrieri cu peste 2%, la 81,6%. Cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de segmentul asigurărilor de garanţii, unde primele subscrise au avansat cu 158,6%, la 32,691 milioane de lei, potrivit datelor CSA.

Însă grosul subscrierilor s-a înregistrat, ca în fiecare an, pe segmentul asigurărilor auto (CASCO şi RCA). Mai exact, poliţele auto au înregistrat un volum de prime subscrise de 5,562 miliarde de lei, circa 63% din subscrierile contorizate de întreaga piaţă de asigurări.

Despăgubirile totale plătite de asigurători s-au majorat anul trecut cu 26,36% faţă de 2008, până la 5,861 miliarde de lei. Indemnizaţiile plătite de companiile de asigurări generale au totalizat 5,18 miliarde de lei, în creştere cu circa 25%.

"În 2010, piaţa asigurărilor va recupera scăderea înregistrată. CSA consideră că industria va încheia anul acesta pe un plus de cel puţin 5%, în condiţiile în care nevoia de protecţie a început să fie conştientizată tot mai mult de potenţialii consumatori", a declarat Toncescu. Însă dacă va avea loc o nouă degradare a indicatorilor macroeconomici, piaţa va stagna.

×
Subiecte în articol: economic scadere asigurări viaţă