x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză acută de roviniete

Criză acută de roviniete

de Elena Stan    |    22 Dec 2007   •   00:00
Criză acută de roviniete

Benzinăriile nu mai au de căteva luni la vănzare roviniete. Şoferii care nu şi-au achiziţionat din timp rovinieta riscă să primească amendă dacă circulă pe drumurile naţionale fără să fi plătit taxa de drum.

De Sărbători - Taxa de drum nu poate fi plătită


Benzinăriile nu mai au de căteva luni la vănzare roviniete. Şoferii care nu şi-au achiziţionat din timp rovinieta riscă să primească amendă dacă circulă pe drumurile naţionale fără să fi plătit taxa de drum.

Pe piaţă există acum numai 1% din necesarul de roviniete. Dacă şoferul va fi prins in trafic fără rovinietă, ce poate să facă, va plăti şi ulterior va contesta amenda, ne-a declarat Eduard Calotă, purtătorul de cuvănt al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romănia (CNADNR).

Ca de fiecare dată, autorităţile nu sunt de vină. Mai mult, acestea se declară victime. "Rovinietele lipsesc de pe piaţă din cauza celor care au blocat licitaţia. CNADNR este o victimă, deoarece acum ar fi trebuit să profite de situaţie, să văndă căt mai multe roviniete de Sărbători, cănd majoritatea oamenilor va pleca de acasă. Banii incasaţi din plata taxei de drum constituie principala sursă de venit a bugetului CNADNR", a explicat Eduard Calotă. In mai, CNADNR a iniţiat procedurile de achiziţie de roviniete, la licitaţie inscriindu-se şapte firme. Din cauza blocării licitaţiei pentru selecţia firmei ce trebuia să tipărească rovinietele necesare pentru anul 2007, in prezent ne confruntăm cu o criză de roviniete. Chiar dacă in cursul anului au fost suplimentate sumele pentru tipărirea de roviniete, acestea nu au fost suficiente.

ISTORIC. Taxa de drum a fost introdusă in iulie 2002 pentru utilizarea reţelei de drumuri naţionale din Romănia. Ca model, rovinieta cuprinde matca aplicată in partea stănga-jos a parbrizului vehiculului, pe care este inscrisă perioada de valabilitate, şi cuponul cu aceeaşi serie avănd inscris numărul de inmatriculare al vehiculului, cupon ce trebuie prezentat de conducătorii auto, la cerere, organelor de control abilitate.

Â

LEGE MODIFICATa. De la 1 ianuarie 2008, taxa de drum se va plăti in funcţie de perioada de valabilitate, şi nu după clasa de emisii poluante, cum era pănă acum. De asemenea, Executivul a decis să introducă rovinieta valabilă pentru o zi incepănd cu anul viitor. Regula nu se aplică autoturismelor şi vehiculelor de transport marfă uşoare. Rovinieta se va plăti in lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a Romăniei valabil pentru ultima zi din luna anterioară datei achitării. Lipsa rovinietei atrage amendă in valoare de 500-1.000 de lei pentru şoferii autoturismelor, iar pentru vehiculele de transport marfă cu masă mai mare sau egală cu 3,5 tone, amenda va fi intre 1.500 şi 2.500 de lei.

Posesorii de autovehicule cu masa totală mai mică sau egală cu 3,5 tone vor putea să cumpere roviniete cu perioade de valabilitate de o zi, o săptămănă, o lună sau un an. Singurele vehicule scutite de plata rovinietei sunt "Vehiculele istorice".

elena.stan@jurnalul.ro

Benzinării

Reprezentanţii Rompetrol ne-au confirmat că există probleme in privinţa necesarului de roviniete. Potrivit unui comunicat, "Rompetrol Downstream - divizia noastră de retail, care operează peste 350 de staţii in ţară, are in acest moment doar o cincime din necesarul solicitat de CNADNR". Conform reprezentanţilor companiei, stocurile vor ajunge numai pănă după perioada de Sărbători. In schimb, in staţiile operate de Petrom există "cantităţi suficiente" de roviniete. (D.I.)

×
Subiecte în articol: economic roviniete