x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza datoriilor: retrogradarea ratingului SUA se propagă pe derivative

Criza datoriilor: retrogradarea ratingului SUA se propagă pe derivative

de Daniel Ionaşcu    |    08 Aug 2011   •   15:07

Efectele scaderii ratingului acordat de catre agentia Standard& Poor's pentru SUA se propaga pe pietele financiare, de la ipoteci pana la banci sI produse derivative care se bazeaza pe obligatiunile americane drept colateral, scrie Reuters.

Bancheri, avocati sI investitori incearca sa ghiceasca care sunt consecintele pe termen lung ale retrogradarii SUA, din moment ce aceasta este piatra de temelie a sistemului financiar mondial.

In vreme ce banca americana JP Morgan spune ca retrogradarea ratingului SUA ar putea avea efect minim pe termen mediu sI lung, altii cred ca bancile sI produsele derivative vor zgaltai lumea in urmatoarea perioada.

"Cred ca aceasta va avea un impact mai mare decat sugereaza unele stiri. Neavand SUA ca triplu-A se va ajunge la aparitia unor efecte in locuri sI va avea costuri frictionale mai mari decat se asteapta oamenii', a declarat Thomas Stoddard, director la Blackstone Group.

Gigantii ipotecari Fannie Mae sI Freddie Mac au fost sI ei retrogradati astazi de S&P. Luna trecuta, agentia a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile Depository Trust Co, care faciliteaza transferurile intre bancile mari, ca sI cateva banci micute.

Daca bancile vor incepe sa ceara mai multe certificate americane de trezorerie drept garantie pentru aceeasi suma, atunci investitorii ar putea fi fortati sa aduca diferenta de bani, ceea ce inseamna noi scaderi pe bursele mondiale sI celelalte pietele de capital. Atata timp cat dobanzile la titlurile de stat americane vor ramane jos, riscurile par relativ mici.

Bursele de la New York au deschis in scadere accentuata, Nasdaq fiind intr-un picaj de 4,28%, in vreme ce indicele Dow Jones era pe minus cu 3,21%. Bursele asiatice au cazut in picaj iar investitorii vand in ritm accelerat actiuni sI marfuri cu grad ridicat de risc si se orienteaza catre activele sigure, precum yenul japonez, francul elvetian si aurul. Bursa din Japonia a inchis pe minus 2,18%, ca si cea din Hong Kong, in vreme ce la Shanghai pierderile erau de 3,78%. In Europa, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, era pe minus cu 3,25%, indicele DAX de la Frankfurth era pe rosu cu 2,91%, in vreme ce la Londra FTSE 100 inregistra pierderi de 3,29%. In tara noastra, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat un colaps de 7,4%, cea mai ampla scadere de 15 luni sI cea mai mare de pe bursele din regiune. Indicele BET-NG, care urmareste companiile petroliere listate, avea o pierdere de 8,81%, in vreme ce SIF-urile inregistrau o pierdere medie de 8,39%.

Aurul a atins un nou record mondial, de 1718,2 dolari pe uncie, in vreme ce barilul de titei a scazut puternic, pierzand trei dolari, pana la 83 de dolari, din cauza temerilor privind reintrarea economiilor in recesiune.

Insa, in cazul anumitor tranzactii cu derivative s-ar putea declansa scaderi de rating in cascada pentru a desface aceste afaceri. Depozitarul american care se ocupa cu tranzactiile derivative a anuntat ca nu intentioneaza sa isi ajusteze evaluarile asupra titlurilor americane folosite drept colateral. De asemenea, bancile sunt mai bine capitalizate. Sistemul bancar avea lichiditati de 1,51 trilioane de dolari la finele primului trimestru, comparativ cu 1,29 trilioane avuti la finele lui 2008. Asta inseamna un capital suplimentar de 17% la active cu 3% mai mici.

Companiile americane nu vor avea de suferit in privinta costurilor finantarii, ba chiar pentru giganti precum Exxon sI Microsoft, care au rating AAA, acestea ar putea scadea.

Vor fi sub presiune, insa, statele americane, care deja se bazeaza foarte mult pe bani de la guvernul federal. Acestea sunt, la randul lor angajatori importanti, ca si contractorii din domeniul militar, care lucreaza indeaproape cu guvernul SUA.

Spitalele americane ar avea si ele de suferit daca guvernul federal taie din programele precum Medicaid, in vreme ce investitorii vor cere mai multi bani pentru obligatiunile municipale.

×