x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza pensiilor: Mii de dosare blocate din cauza întârzierilor în implementarea noului software al CNPP

Criza pensiilor: Mii de dosare blocate din cauza întârzierilor în implementarea noului software al CNPP

de Redacția Jurnalul    |    15 Oct 2024   •   13:15
Criza pensiilor: Mii de dosare blocate din cauza întârzierilor în implementarea noului software al CNPP
Sursa foto: Hepta/pensii

Oamenii din întreaga țară așteaptă de peste o lună soluționarea dosarelor de pensionare, după ce acestea au fost blocate în birourile Direcțiilor Județene de Pensii. Motivul: noul software necesar pentru calculul pensiilor, conform noii Legi a pensiilor, nu este încă funcțional.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat că implementarea sistemului informatic se desfășoară în etape, iar din octombrie 2024, programul ar trebui să fie funcțional și pentru dosarele viitorilor pensionari.

Problemele au apărut începând cu 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, care aduce modificări semnificative în modul de calcul al pensiilor și perioadelor de contributivitate.

„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a soluțiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr. 360/2023, ultima etapă fiind în octombrie 2024,” a transmis CNPP la solicitarea Europa Liberă.

CNPP a semnat un contract de 12,6 milioane de lei cu asocierea AROBS Systems și Wing Leading Edge pentru implementarea noului soft, dar procesul este în curs de desfășurare, afectând mii de dosare.

Numărul exact al dosarelor afectate nu a fost comunicat încă, însă CNPP promite că, după finalizarea etapelor de implementare, va oferi informații precise, potrivit Antena 3 CNN.

×