x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza e oficială. Economia a scăzut, zona euro a reintrat oficicial în recesiune. România e la fel de competitivă ca Botswana

Criza e oficială. Economia a scăzut, zona euro a reintrat oficicial în recesiune. România e la fel de competitivă ca Botswana

de Daniel Ionaşcu    |    15 Noi 2012   •   15:50
Criza e oficială. Economia a scăzut, zona euro a reintrat oficicial în recesiune. România e la fel de competitivă ca Botswana

Economia a scăzut cu 0,6% în trimestrul al treilea comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 iar creşterea economică a România scăzut la doar 0,2% pentru primele nouă luni ale anului, potrivit datelor anunţate de către Institul Naţional de Statistică (INS).
"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul III 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier", se arată în comunicatul instituţiei.

Autorităţile române au avansat la începutul anului o estimare de creştere economică de 2,5%, pe care ulterior au revizuit-o la 1,7%, apoi 1,5% şi în ultima variantă 1,2%.

Însă acum, având însă în vedere faptul că anul trecut România a avut o recoltă foarte bună iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, este aproape sigur că în acest an economia va închide la un nivel apropiat de 0,2% sau chiar mai puţin.

Aproape de zero

Însă evoluţia PIB în ultimul trimestru de anul trecut, când s-a simţit efectul unei producţii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru construcţii şi transporturi, precum şi limitarea creşterii economice din primele nouă luni la numai 0,2%, este aproape sigur că economia va închide acest an la acelaşi nivel cu anul trecut sau chiar cu o uşoară scădere.
Cea mai recentă prognoză a FMI arată o posibilă creştere de 0,9% în acest an, faţă de 2% la începutul anului. Comisia Europeană şi BERD sunt şi mai pesimiste, având prognoze de 0,8% pentru creşterea economică a ţării noastre. Pe de altă parte, deficitul a fost de doar 1,2% până la finele lunii octombrie, astfel că statul va avea de cheltuit suplimentar în ultimele două luni circa 1% din PIB, adică în jur de 1,2 miliarde de euro.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank spune însă că există pericole în privinţa exporturilor, care au coborât cu 10% în septembrie.

Zona euro e în recesiune, UE se salvează la mustaţă

Pe de altă parte, zona euro a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, după o contracţie economică de 0,1% în trimestrul al treilea, în timp ce UE a evitat la limită al doilea trimestru de scădere, potrivit datelor anunţate de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Economia zonei euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, după un declin de 0,2% în precedentele trei luni. Problema este că România este legată ombilical de zona euro. "România are legături comerciale şi financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile către Germania, Italia şi Franţa formează circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este în mare parte controlat de bănci din zona euro. Împrumuturile denominate în valută formează aproximativ 60% din creditele către sectorul privat", potrivit unui raport publicat în octombrie de către FMI.

Economia intră în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere. Uniunea Europeană per total a reuşit, însă, să evite recesiunea, după ce a consemnat în ultimele trei luni un avans la limită, de numai 0,1%. Anterior, raportase o scădere de 0,2%.
Nici pentru 2013 nu există veşti bune: Executivul comunitar estimează că zona euro va înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere modestă de 0,4% în 2013.

Cum se poate evita înrăutăţirea lucrurilor? În primul rând printr-o absobţie mult mai mare a fondurilor europene, căci miliarde de euro aşteaptă să fie folosite.

România, în urma Btoswanei, Georgiei si Columbiei la atractivitate

România se află pe locul 60 din 141 de ţări în topul Forbes privind cele mai atractive economii din perspectiva mediului de afaceri, cu o poziţie mai jos decât Botswana şi surclasată de state ca Georgia şi Columbia, potrivit unui top realizat de revista americană Forbes.
România este trasă în jos de regimul fiscal, lipsa inovaţiei şi "libertatea monetară". Corupţia, birocraţia şi performanţele pieţei sunt de asemenea puncte slabe, iar cele mai bune scoruri figurează la capitolele libertatea comerţului şi protecţia investitorilor. România se plasa pe locul 40 în studiul realizat în 2008, înaintea crizei financiare şi economice.

În ediţia din acest an, topul este condus de Noua Zeelandă, urmată de Danemarca, Hong Kong, Singapore, Canada, Irlanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, şi Marea Britanie. SUA ocupa poziţia a 12-a, iar Taiwan (16) şi Chile (17) se plasează în faţa Franţei (20) şi Germaniei (21).

Cele mai bine plasate state din Europa Centrală şi de Est sunt Estonia (22) şi Slovenia (23), care depăşesc atractivitatea Austriei (26). Polonia se găseşte pe locul 38, iar Cehia pe 41, Ungaria pe 46 şi Bulgaria pe 49.

×
Subiecte în articol: economie euro criza