Criza gazelor din luna ianuarie a făcut ca profitul grupului Dafora să se menţina la acelasi nivel cu cel din 2008 in primele 9 luni ale acestui an.
„Romgaz si Transgaz au socotit ca trebuie sa fim feriti si au realizat lucrari" a declarat Alexandru Tatar, directorul general al Condmag, societate unde omul de afaceri detine 44,64%.
Grupul Dafora a realizat in perioada ianuarie-septembrie un profit de 17 milioane de lei, cu 1% sub intervalul asemanator din 2008, la o cifra de afaceri de 360 de milioane de lei. Pentru finalul anului, Călburean estimeaza o cifra de afaceri de 500 de milioane de lei si un profit de 22 de milioane de lei, fata de un profit de 13 milioane de lei anuntat pentru 2008.
„Sistemul national de transport al gazelor e in proportie de 80% depasit" apreciaza Tatar.
Circa 85% din activitatea grupului este generata de companiile Dafora, care realizeaza activitati de foraj la sonde de gaze si are si o divizie de constructii, si Condmag, care construieste magistrale de gaze. Ambele sunt listate pe Bursa. Călburean a anuntat ca a fost contactat recent pentru vanzarea Dafora, dar nu doreste acest lucru. „In ultima perioada am avut tot felul de discutii cu persoane de bine. Un actionar din Cipru a cumparat 5% din companie pe bursa si apoi a vandut cu un profit. Dupa ce am flat cine este si l-am intrebat de ce a facut asta, a spus ca a testat daca compania e lichida. Si s-a dovedit ca este. Cred ca este cea mai lichida companie dupa SIF-uri si Petrom. Noi nu dorim sa vindem, ci sa crestem" a mai completat Călburean.
„Am de gand de 3 ani sa achizitionez cei 6% din Condmag pana sa realizez 50% plus o actiune. Puteam cumpara de pe Bursa pentru ca pretul era convenabil, dar noi preferam ca banii sa ramana in firma. Acum, insa, nu ne putem permite sa facem majorare de capital" a mai spus Gheorghe Călburean. El a facut aceasta apreciere in contextul in care a spus ca valoarea grupului Dafora ar fi mult mai aproape de realitate daca s-ar include tot bilantul Dafora si Condmag. Conform reglementarilor fiscale, daca este detinut minim 20% dintr-o societate, consolidarea pe grup se face in proportia respectiva, potrivit reprezentantilor companiei. Insa, daca detinerea trece de 50% plus o actiune, se consolideaza fiscal rezultatele intregii societati.
Călburean detine 48,5% din Dafora si 44,6% din Condmag.
Citește pe Antena3.ro