x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza gazului a scumpit lemnele de foc

Criza gazului a scumpit lemnele de foc

26 Ian 2009   •   00:00
Criza gazului a scumpit lemnele de foc

"Războiul gazelor" dintre Rusia şi Ucraina a dus la creşterea cu 20% a preţurilor pentru lemnele de foc în toată zona Balcanică, inclusiv în România, unde peste 4,2 milioane de locuinţe sunt încălzite cu lemne.



Dacă în alte state din regiune, precum Bosnia, Serbia, Bulgaria majorarea preţurilor a sosit ca o necesitate în urma nevoii de încălzire a populaţiei cu combustibili alternativi după ce livrarea gazului a fost sistată, în România furnizarea gazului metan către populaţie a continuat. Speculatorii nu au scăpat, însă, ocazia iar creşterea preţu­ri­lor loveşte majoritatea populaţiei rurale, care este şi cea mai săracă a României.

Anunţurile postate pe internet arată că metrul cub de lemne de foc de esenţă tare, adică fag, carpen, se vinde cu minimum 45-55 de euro, ceea ce la cursul de schimb de ieri înseamnă între 190 şi 220 de lei. Un vânzător de pe site-ul aface­rilemn.ro cerea într-un anunţ din data de 17 ianuarie 220 de lei pe un metru cub de fag în timp ce în decembrie, în data 11 decembrie pe acelaşi site buştenii de foc se vindeau cu 160 de lei pentru aceeaşi cantitate. Tot în luna decembrie, Rom­silva vindea lemnele de foc cu circa 130 de lei pe metrul cub, iar cu tot cu TVA se ajunge la 155 de lei. Diferenţa este de 20-30% în funcţie de tipurile de arbori sau de distanţa unde se transportă. Direcţia Silvică Constanţa anunţa tot în decembrie că din cauza preţurilor constănţenii preferau să cumpere lemnele de foc vândute de întreprinzătorii particulari bulgari, deoarece preţul era mai mic cu câteva zeci de lei.

SĂRACII, PRIMII LOVIŢI
Acum, afaceriştii au majorat preţul perceput, ceea ce lasă exact pe cei mai săraci români să treacă iarna cumpărând lemne la aceste costuri. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în 2008 doar 13% din totalul celor 8,1 milioane de locuinţe din ţară aveau încălzire pe gaze naturale, adică 1,1 milioane. În acelaşi timp, ponderi mai mari le au încălzirea în sistem centra­lizat, care contorizează 30% din total sau 2,5 milioane de locuinţe. Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) produce 40% din energia termică a ţării, pe care o livrează majoritar în Bucureşti şi Constanţa prin Regia Autonomă de Distribuţie e Energiei Termice Bucureşti (RADET). Atât în Capitală, cât şi în celelalte mari oraşe ale ţării, autorităţile au anunţat că tarifele la căl­du­ră nu vor creşte din cauza crizei gaze­lor. Dacă la gaze naturale sau la energia termică preţul este controlat de stat prin Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), cei care se încălzesc cu sobe pe lemne sunt cei mai expuşi speculatorilor care profită de situaţie. În aceas­tă situaţie se află 4,2 milioane de lo­cuin­ţe, adică 52% din total. Conform datelor INS, în trimestrul al treilea din 2008 ve­niturile medii ale unei gospo­dă­rii se situau la 1.836 lei pe lună. Faţă de această medie, gospodăriile din mediul urban aveau venituri cu 13,1% mai mult faţă de medie, adică 2.076 de lei. La sate, însă, veniturile lunare sunt cu 36,1% mai mici, adică 1.327 lei. Adică exact cei cu venituri scăzute sunt spoliaţi de intermediari.

AJUTOARELE NU AJUNG
Deşi costurile încălzirii cu lemne au crescut cu 20%, ajutoarele de încălzire pentru persoanele care se încălzesc cu acest combustibil au urcat doar cu 7%. Însă această majorare cu 7% "înseamnă trei sferturi din creşterea medie a pre­ţurilor de consum pe 2008 şi o pătrime din 2009", după spusele Marianei Câmpeanu, fostul ministru al Muncii.

Printr-o hotărâre de Guvern din data de 8 octombrie, pentru familiile şi persoanele singure al căror venit mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure aflate sub 155 de lei, ajutorul a urcat de la 54 la 58 de lei. Pentru cei cu venituri de până la 210 lei ajutorul este de 48 de lei, de 44 de lei pentru cei cu venituri de 260 de lei pe lună.

Pentru cei cu 310 lei pe lună se acordă o sumă de 39 lei, pentru venituri între 310,1 lei şi 355 lei se acordă o sumă de 34 lei, pentru venituri între 355,1 lei şi 425 lei se acordă o sumă de 30 lei, între 425,1 lei şi 480 lei se acordă 26 lei, între 480,1 lei şi 540 lei se acordă 20 lei, iar pentru venituri situate între 540,1 lei şi 615 lei se acordă o sumă de 16 lei. "Cea mai importantă parte a sumelor necesare pentru a acoperi majorarea ajutoarelor de încăl­zi­re va proveni din Fondul de Solidaritate, alimentat de Romgaz şi Petrom", a mai afirmat atunci Mariana Câmpeanu. Însă Jurnalul Naţional a arătat că aceste contribuţii benevole ale celor două companii nu se mai continuă în acest an, contrac­tele cu Ministerul Eco­nomiei fiind până la 31 decembrie 2008.

COADĂ LA CAMIOANE

Presa internaţională a relatat în ultimele două săptămâni cum locuitorii mai multor state din Balcani au început să încălzească locuinţele din surse alternative. "În oraşul Pancevo de lângă Belgrad, camioane cărând lemne de foc stăteau la coadă pe străzile oraşului", scrie Balkan Insight, în timp ce Washing­ton Post a publicat un fotoreportaj din Bulgaria prezentând călugăriţe cărând lemne sau bătrâni încălzindu-se la sobe. În acelaşi timp, în Croaţia criza gazelor a făcut să crească foarte mult cererea de buşteni de foc. În capitala Bosniei, Sarajevo, echipe ale apărării civile au distribuit în zilele în care ţara s-a confruntat cu lipsa gazului, lemne de foc gratis pentru locuitorii cu venituri mici ai oraşului.

×
Subiecte în articol: economic venituri lemne