x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza nu se termină în 2012. "Banii publici sunt folosiţi de cine are tocuri mai înalte sau voce ridicată"

Criza nu se termină în 2012. "Banii publici sunt folosiţi de cine are tocuri mai înalte sau voce ridicată"

de Vali Blanaru    |    06 Noi 2011   •   21:00
Criza nu se termină în 2012. "Banii publici sunt folosiţi de cine are tocuri mai înalte sau voce ridicată"

Romania nu va iesi din criza anul viitor iar romanii vor fi nevoiti "sa stranga centura". Declaratia apartine omului de afaceri Ion Tiriac, care considera ca Guvernul va trebui sa comunice permanent cu mediul de afaceri pentru a identifica problemele si aplica masurile necesare. "Credeam ca in 2012 (...) ne merge ceva mai bine. Din pacate nu cred ca este cazul. Romanul trebuie sa stranga centura", a declarat omul de afaceri, citat de Mediafax. El a adaugat ca, in eventualitatea unor noi imprumuturi, spera ca autoritatile vor directiona fondurile pentru investitii, in special in infrastructura.

Derapajul cheltuielilor bugetare reprezinta principalul pericol pentru economie in anul viitor, celelalte riscuri fiind mult mai neinsemnate, afirma directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Cel mai prost scenariu pentru economie si pentru Romania cred ca este derapajul cheltuielilor bugetare. Altfel, eu nu vad riscuri pentru anul viitor", a spus Negritoiu. El spune ca politicienii trebuie sa se maturizeze si sa inteleaga ca zugravitul bisericilor si construirea de sali de sport in sate foarte sarace nu reprezinta prioritati, aratand ca banii publici sunt folositi de cine are tocuri mai inalte sau voce ridicata.

Pe de alta parte, statul ar trebui sa dea un exemplu si sa cheltuiasca fiecare ban public in mod chibzuit, cu responsabilitate fata de toata po­pu­la­tia Romaniei, care este chemata sa economiseasca, considera presedintele Deloitte Romania, George Muci­ba­bici. "In perioada in care lucram la FMI, unul din mottourile lansate in negocierile cu diverse state spunea ca pentru a stimula eco­no­mi­sirea in mediul privat exemplul trebuie sa il dea statul. fii culmea ca suntem intr-un paradox cand siste­mul public este chemat sa contribuie la stimularea economiei. Deci, fiecare ban public trebuie cheltuit in mod chib­zuit, cu responsabilitate fata de toa­ta popu­la­tia Romaniei, care este che­mata la economisire", a spus Mucibabici.

Referitor la fluctuatia cursului euro-leu, directorul ING Bank a apreciat ca politica de curs trebuie sa reflecte evolutiile economice. "Este greu de facut estimari pentru 2012 in ceea ce priveste cursul euro-leu. Acum este un curs de echilibru, pro­blema cursului este, insa, ca nu este predictibil si nu este transparent. Un curs de schimb euro-leu mare va insemna ca va fi mai scump pentru Romania sa-si finanteze deficitul. Banii dati in plus pentru costurile de finantare inseamna un minus in programe pentru populatie, programe care sa creeze locuri de munca, infrastructura", a spus Misu Negritoiu.

Pe de alta parte, Tiriac considera ca moneda nationala a fost supraeva­lu­­ata nejustificat in ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/euro se incadreaza intr-o zona de normalita­te. "Leul a fost foar­te supraevaluat in ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu stiu de ce, pentru ca n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cat? La trei si...? Era ridicol. Intram intr-o zona oarecum mai normala, si daca stam undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poti sa-ti calculezi, pentru ca noi tot platim in euro afara. Noi suntem importatori, n-avem ne­vo­ie. Pe noi ne intereseaza mult mai mult ce exportam, adica sa facem ceva cu exportul", a incheiat Tiriac.

×
Subiecte în articol: economia criza 2012