x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criză - Proiecte imobiliare amînate

Criză - Proiecte imobiliare amînate

de Daniela Ivan    |    30 Mai 2008   •   00:00

Dezvoltatorii imobiliari au început să amîne lansarea de noi proiecte rezidenţiale din cauza terenurilor scumpe, dar şi a reticienţei bancherilor de a mai finanţa noi proiecte.



Dezvoltatorii imobiliari au început să amîne lansarea de noi proiecte rezidenţiale din cauza terenurilor scumpe, dar şi a reticienţei bancherilor de a mai finanţa noi proiecte. Acest lucru se va simţi în prima jumătate a anului viitor, cînd oferta de locuinţe noi livrate pe piaţă va fi mai mică decît cea din acest an. "Dezvoltatorii noi care vor să intre pe piaţa românească îşi vor amîna investiţiile, pentru că terenul este prea scump, iar accesul la finanţare este mai dificil, iar cei deja prezenţi în România şi care au deja terenurile au dificultăţi cu sursele de finanţare, a declarat şeful departamentului rezidenţial al Colliers, Ilinca Păun. Şi investitorii se plîng că piaţa terenurilor este controlată de speculatori.

SPECULĂ. "De cîte ori am vrut să cumpăr un teren în România nu am negociat niciodată preţul. Vînzătorul îţi spune că dacă nu vrei să-l cumperi este treaba ta, iar, dacă mă întorceam după câteva zile, acelaşi teren era mai scump. Este o piaţă în care trebuie să iei o decizie de cumpărare foarte repede. Dezvoltatorii trebuie să facă studii, evaluări înainte de a lua decizia de a cumpăra un teren, dar această piaţă nu îţi permite acest lucru", a spus Avner Bar, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Ocif Group. La rîndul său, Nicolaos Stathakis, chief executive officer al dezvoltatorului elen QLD, a menţionat că preţurile locuinţelor noi vor creşte cu 10%-15% pe an, pe fondul majorării costului de construcţie.

×
Subiecte în articol: economic