x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza şi impozitele închid o firmă din trei

Criza şi impozitele închid o firmă din trei

31 Iul 2009   •   00:00
Criza şi impozitele închid o firmă din trei
Sursa foto: /AGERPRES

În primele şase luni au fost radiate sau şi-au suspendat activitatea 115.000 de firme, iar în a doua jumătate a anului un număr apropiat de societăţi se vor închide din lipsa creditării, a costurilor mari cu împrumuturile şi a impozitului minim.



În următoarele nouă luni cel mai mult vor suferi firmele din domeniul industrial, din cauza scăderii comenzilor de la export, şi construcţiile, din vina statului, care nu-şi plăteşte lucrările contractate şi efectuate.

"România nu a atins încă vârful crizei.

A doua parte a anului va fi aceeaşi evoluţie ca în prima jumătate a anului, când 115.000 de firme s-au radiat, şi-au suspendat activitatea temporar sau definitiv", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Industria e cel mai grav afectată, din cauza scăderii comenzilor la export, şi construcţiile unde statul are principalul «merit», pentru că nu le-a plătit contractele", a spus Nicolescu.

Potrivit datelor prezentate, dintre firmele care vor rezista crizei cel puţin 70% vor fi nevoite să dea afară oameni pentru a reduce cheltuielile. Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că peste 80.000 de firme şi-au suspendat activitatea în prima jumătate a anului, dizolvările voluntare au ajuns la 8.921, iar radierile voluntare se ridică la 17.914.

FORFETARUL, PUS LA COLŢ
Ovidiu Nicolescu a precizat că statul român va ieşi în pagubă cu introducerea impozitului forfetar, care va face o gaură în buget de 500 de milioane de euro. "Gândiţi-vă la cele 115.000 de firme care nu mai au activitate, dumneavoastră credeţi că ele nu fac nimic? Jumătate din ele lucrează la negru, şi aşa statul pierde un TVA pe care îl încasa, contribuţii la asigurări sau o serie de impozite", ne-a spus Nicolescu. Astfel, circa 57.000 de firme fac acum evaziune fiscală.

"ANAF E DEPĂŞIT"
Reprezentanţii micilor întreprinzători consideră că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este "depăşită". "Datele arată că ANAF e depăşit, noi am propus ca pentru îmbunătăţirea colectării firmele să plătească toţi banii într-un cont unic şi de acolo instituţiile statului să îşi ia partea cuvenită, pentru reducerea birocraţiei. În plus, toată lumea ştie că cea mai mare evaziune se face în domeniul tutunului, alcoolului şi carburanţilor. Ar trebui ca ANAF să facă licitaţie şi, cel puţin pe domeniile astea, să lucreze firme străine, care să fie în stare să aducă la buget 5% venituri în plus", a mai spus Nicolescu.

DOBĂNZILE RĂMĂN MARI
Băncile nu au redus deocamdată semnificativ dobânzile pentru că banii pe care îi împrumută provin în general din depozitele atrase cu dobânzi ridicate pe o perioadă de până la un an, a mai spus preşedintele Consiliului pentru IMM-uri. El a adăugat că, atunci când se va ajunge la scadenţă, băncile nu vor putea scădea semnificativ dobânzile la credite pentru a nu fi în pierdere. În primele luni ale anului băncile aveau dobânzi la depozite de până la 17% în lei şi peste 7% în euro.

×
Subiecte în articol: economic criza şi impozitele