x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu fermierii la seminar. Producătorii agricoli vor fi consiliaţi să obţină fonduri europene şi vor primi sfaturi de afaceri

Cu fermierii la seminar. Producătorii agricoli vor fi consiliaţi să obţină fonduri europene şi vor primi sfaturi de afaceri

15 Mar 2012   •   12:13
Cu fermierii la seminar. Producătorii agricoli vor fi consiliaţi să obţină fonduri europene şi vor primi sfaturi de afaceri

Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), un proiect cerut de Comisia Europana pentru toate statele membre UE, s-a infiintat astazi si in Romania, tara noastra fiind ultima care implementeaza astfel de norme la nivelul Uniunii.

"Reteaua se lanseaza in Romania cu trei ani mai tarziu fata de restul statelor UE. Dar bine macar ca s-a lansat. Pe site-ul Retelei de Dezvoltare Rurala Europeana, Romania nu exista. Aceasta situatie trebuie rapid corectata", a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, cu aceasta ocazie.

Practic, programul prevede ca Grupurile de Actiune Locala deja infiintate sa consilieze producatorii agricoli si sa-i ajute sa obtina fonduri europene. Programul mai prevede acordarea de sfaturi privind oportunitatile de afaceri si punerea in legatura a producatorilor cu alte firme sau cu organismele statului, in vederea unor parteneriate lucrative.

Programul presupune organizara de conferinte si seminarii, in care aceste probleme sa fie dezbatute, precum si informarea fermierilor prin mass-media, bugetul programului fiind de 108 milioane de lei pentru urmatorii patru ani. Costurile vor fi suportate in proportie de 80% de Fondul European Agrigol de Dezvoltare Rurala, restul fiind asugurat de Ministerul Agriculturii.

"Reteaua trebuie sa asigure o mai buna coordonare a grupurilor de actiune locala. Fiecare grup va putea depune proiecte locale de pana la 200.000 euro, iar plafonul maxim este de 2,8 milioane euro pe grup, deci fiecare grup poate avea pana la 13 proiecte. Recomand ca acesti bani sa fie folositi pentru a dezvolta afaceri locale si nu pentru a dezvolta infrastructura locala, care are si alte posibilitati de finantare", a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

"Ma astept la investitii de amploare, la depozite, la centre de ambalare in mediul rural, astfel incat produsele sa poata fi livrate direct in supermarketuri. Sa fie clar, supermarketurile nu vin cu sacosa la producatori, trebuie infiintate astfel de centre. Nu-mi doresc ca acesti bani sa fie investiti in drumuri pietruite, care sa dispara la prima ploaie. Rezervati banii pentru investitii viabile si crearea de locuri de munca", a adaugat Fuia.

Pana acum, in RNDR s-au inscris 530 de membri, care au format 81 de Grupuri de Actiune Locala, selectia fiind facuta la sfarsitul anului trecut de catre minister. In retea se pot inscrie in continuare fermieri, administratii publice locale sau ONG-uri.

Reteaua va fi coordonata de firma spaniola "Innovacion y Desarrollo Local SL-IDEL", potrivit unui acord agreat de Comisia Europeana.

×