Culturile de plante aromatice și exotice sunt cele mai profitabile din punct de vedere al productivității și al cererii pe piața internă și internațională, dar și din cel al posibilităților de finanțare din fonduri europene nerambursabile. Pentru a putea accesa finanțări, cultivatorii trebuie să respecte mai multe norme impuse de AFIR și de APIA. Anul acesta, banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au mers și către culturile legume din spații protejate (sere și solarii), printr-un program special. Dosarele au fost depuse de fermieri până pe 20 iulie și urmează să fie verificate culturile de către specialiștii APIA. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis pentru fiecare cultură, pe fiecare suprafață de 1.000 de metri pătrați, este de 2.000 de euro și se acordă în lei, dacă fermierii au îndeplinit toate condițiile impuse de legislație și regulamente.
O afacere profitabilă este înființarea unei culturi de lavandă. Cererea pe piața internă și internațională este în creștere, iar plantele se adaptează foarte ușor la condiții diferite de mediu, de calitate a solului și de altitudine. Pot fi obținute și finanțări din fonduri europene nerambursabile. Butașii pot fi cumpărați din surse locale, iar cultivatorii pot beneficia și de consiliere gratuită, de la specialiștii români. Înființarea unei culturi de lavandă înseamnă a pune bazele unei afaceri profitabile pentru cel puțin 15 ani. Este o investiție pe termen lung, dar trebuie luat în calcul faptul că de la înființare până la prima recoltă cu profit semnificativ vor trece doi ani, perioadă în care cultivatorul trebuie să acorde culturii mult timp, atenție, muncă și bani. Pe piață, planta se poate comercializa în diverse feluri, de la săculeți cu lavandă, la ulei esențial, condimente, băuturi, decorațiuni și chiar ca plantă decorativă. Lavanda înflorește de două sau de trei ori pe an, din luna mai până în septembrie. Recoltarea trebuie să înceapă după înflorirea a cel puțin jumătate dintre arbuștii de pe plantație. În primii doi ani, producția se ridică la circa 500 kg la hectar, iar în următorii ani crește progresiv, până la circa 5.000 kg la hectar. Cantitatea de flori se înjumătățește după uscare, dar nu în toate situațiile sunt căutate flori uscate. Producătorii de ulei lavandă, de exemplu, au nevoie de flori proaspete, recoltate cu cel mult 24 de ore înainte. Florile uscate se pot comercializa către companiile farmaceutice care le folosesc pentru ceaiuri aromatice și la prepararea diverselor tincturi. Lavanda este folosită și pentru produsele care îndepărtează insecte sau pentru odorizante. În medicina naturistă, produsele pe bază de lavandă sunt folosite pentru tratarea unei game largi de afectiuni, de la dureri reumatice la căderea părului. Lavanda este folosită și în industria cosmetică.
Miracolul fructelor de goji
Și cultivatorii de goji au mult de câștigat. Există și posibilități de a obține fonduri europene pentru înființarea acestor culturi. Cultivatorii experimentați din România spun că șansele cresc pe măsură ce suprafața cultivată și recolta sunt mai mari. De asemenea, este foarte importantă și calitatea fructelor de goji, iar cultivatorii pot beneficia de consultanță, gratuit. Pentru un proiect finanțat din fonduri europene, pentru o plantație de goji, cultivatorul poate să obțină de la 15.000 la peste 50.000 de euro, cu o cofinanțare de numai 10%, dacă plantația va fi bio. Pentru a atinge această performanță, cultivatorii trebuie să cumpere plantele doar din pepiniere autorizate și certificate, pentru a înființa plantațiile. Cei care vor să intre în afacerile cu plante goji trebuie să se documenteze foarte bine, înainte de a începe să cultive. Materialul săditor trebuie să fie de bună calitate și certificat, nu cumpărat de oriunde, fără garanție. Dar trebuie și multă implicare. Specialiștii mai spun că viitorul este al celor care vor putea cultiva suprafețe mari, de 20-30 de hectare, iar pentru o astfel de performanță, asocierea între mai mulți cultivatori din aceeași zonă poate fi cheia succesului.
Ajutor de minimis pentru legumicultori
Uniunea Europeană încurajează cultivatorii de legume în spații protejate – sere și solarii – prin acordarea unor ajutoare de minimis, dar numai dacă aceștia respectă câteva reguli importante pentru dezvoltarea agriculturii în ansamblu. Schema de ajutor de minimis s-a aplicat, anul acesta, pe întreg teritoriul României, pentru tomate, ardei gras, ardei lung, vinete și castraveți, cu un total de 150.000.000 de lei (30.785.000 de euro). Au putut beneficia de acești bani producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în temeiul Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și producătorii agricoli persoane juridice. Înainte de depunerea cererii de înscriere în Program, a trebuit ca fermierii să solicite funcționarilor APIA verificarea încadrării în plafonul maximum admis în cazul întreprinderilor, respectiv încadrarea în suma de 20.000 de euro în decursul a trei exerciții financiare.
Reguli care trebuie respectate
Ajutorul se acordă pentru suprafețele de minimum 1.000 mp de teren cultivat doar cu una dintre legumele respective. Un alt criteriu impus pentru acest ajutor de minimis este ca fermierul să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate și să fie înregistrat în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile pe a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate, în anul acordării ajutorului de minimis. Fiecare beneficiar trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean și să facă dovada valorificării producției minime realizate, prin documente justificative, în funcție de forma de organizare. Producțiile minime sunt specificate în regulamentul APIA, în funcție de fiecare tip de cultură în parte. APIA a finalizat campania de înscriere în Programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate, pe 20 iulie 2021. Cultivatorii de legume au depus 14.239 de cereri, pentru o suprafață totală de 1532,28 hectare. După depunerea cererilor, APIA face verificări pe teren, privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume, înainte de recoltare. Valorificarea producției se va face în perioada 2 noiembrie - 2 decembrie 2021, iar documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor, vizat de autoritatea fitosanitară, vor fi depuse până pe 3 decembrie 2021.
Măsuri pentru creșterea productivității
Banii europeni se vor da în continuare pentru a sprijini creșterea productivității în toate sectoarele de producție agricolă. „Sectorul legumicol și cel al cartofilor reprezintă segmente importante și profitabile ale agriculturii românești, fiind vizate astfel în cadrul Măsurii 4.1, de pachete de investiții dedicate atât pentru producția primară - depozitare (condiționare) -, cât și pentru prelucrare și marketing. Investițiile în digitalizare și agricultura de precizie sunt elemente cheie pentru dezvoltarea sustenabilă şi, de asemenea, profitabilă pentru întreg sectorul vegetal, dar şi pentru cel zootehnic. Prin urmare, aceste tipuri de investiții vor putea fi sprijinite prin intermediul Măsurii 4, Submăsura 4.1, prin achiziția echipamentelor și utilajelor performanțe, mașini și utilaje dotate cu sisteme de optimizare pe tot procesul tehnologic, stații meteo, sisteme de avertizare în timp real, sisteme moderne de protecție pentru îngheț și grindină, sisteme computerizate pentru conducerea proceselor de producție etc.”, explică specialiștii din Ministerul Agriculturii.
Pe primul loc la depunerea dosarelor pentru ajutorul de minimis se află legumicultorii din județul Olt, cu 4.500 de fermieri care au cultivat aproape 500 de hectare de legume în sere și solarii.