x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum a ajuns Vuza stapan in tara lui Cuza

Cum a ajuns Vuza stapan in tara lui Cuza

17 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Cotat cu o avere de circa 55 milioane dolari, ieseanul Stefan Vuza, stabilit in Cluj-Napoca, este proprietarul unui numar impresionant de companii. Unele prospere, altele aproape de faliment, dar majoritatea cumparate prin "bunavointa" fostului Fond al Proprietatii de Stat si a Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului.
CATALIN BUDESCU

Acum doi ani, averea celui mai tanar milionar in dolari din Romania era evaluata de o revista saptamanala la 5-7 milioane dolari. Prosperul om de afaceri din Iasi era deja proprietarul unui numar impresionant de companii, cum ar fi Contactoare Buzau, Tehnofrig Cluj sau Uzuc Ploiesti. Majoritatea acestora, nota atunci saptamanalul respectiv, nu valorau mai nimic, fiind in proces de lichidare judiciara. Vuza tocmai aparuse recent in atentia opiniei publice, fiind acuzat ca "preia companii de la fostul Fond al Proprietatii de Stat pentru a le falimenta". Revista omitea atunci din lista companiilor detinute de Stefan Vuza una dintre cele mai importante firme pentru zona Clujului - Sinterom.

Pe mana FPS

Prima achizitie de marca realizata SCR a fost facuta in cursul anului 1999, cumpararea de la FPS a societatii Contactoare SA Buzau. La sfarsitul aceluiasi an a urmat o achizitie mult mediatizata a societati Sinterom Cluj-Napoca. De data aceasta, pentru a cumpara Sinterom, de la acelasi FPS, Vuza s-a folosit de proaspata achizitie, firma Contactoare Buzau, care avea o buna si importanta cota de piata si corespundea cerintelor FPS pentru vanzarea societatii in cauza. Valoarea totala a tranzactiei a depasit doua milioane de dolari. A urmat Tehnofrig, in anul 2001. De data aceasta actiunile nu au mai fost cumparate prin Contactoare Buzau, ci printr-un SRL clujean, proaspat infiintat de Vuza, A1 Impex. Acesta a cumparat, de la fostul APAPS, pachetul majoritar de actiuni al Tehnofrig (65,39%). Valoarea totala a tranzactiei dintre APAPS si A1 Impex SRL a fost de 2,7 milioane dolari. Interesant este faptul ca nu A1 Impex apare ca actionar majoritar la Tehnofrig, ci o alta firma clujeana: Metalo-Chimice, care a preluat contractul, prin novatie cu schimbare de debitor, de la cumparatorul initial. Prin aceeasi firma, A1 Impex SRL, Stefan Vuza, a cumparat tot de la APAPS si societatea Uzuc Ploiesti. Pentru pachetul de 73,45% din actiunile societatii ploiestene, milionarul de la Cluj a platit aproximativ 350.000 euro. La toate acestea s-a adaugat si societatea Chimcomplex Borzesti, proaspat intrata in portofoliul de societati detinute de Serviciile Comerciale Romane (SCR).

Ultimele cumparaturi

Cele mai noi "cumparaturi" efectuate de Vuza s-au numit activele societatii Novatex si fabrica de hartie Somes Dej. Novatex figura in portofoliul debitorilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu o creanta de peste 19 milioane dolari, preluata de la Ministerul Finantelor Publice La solicitarea AVAS, patrimoniul debitoarei a fost evaluat de catre o societate specializata, stabilindu-se ca valoare estimata de piata suma de 9,7 milioane dolari. Dupa o serie de licitatii la care nu a participat nimeni si dupa ce pretul activelor scazuse semnificativ, firma Iasitex SA a oferit 5,8 milioane dolari (inclusiv TVA), adjudecand activele supuse vanzarii. Iasitex face parte din grupul de firme Serviciile Comerciale Romane. Ultima achizitie a SCR, fabrica de hartie Somes Dej, a fost cumparata de la compania austriaca MFC Commodities Gmbh, in cadrul unei tranzactii in valoare de 200 miliarde lei. Vanzarea a fost parafata la sediul AVAS.

Uneori, afacerile mari se fac in dauna statului si implicit pot fi suspectate de lipsa de transparenta sau mai rau de interese oneroase, dovada si faptul ca majoritatea averii lui Vuza a fost facuta pe seama statului roman prin programul de privatizare. La acestea s-au adaugat intotdeauna datoriile catre bugetul de stat si nelipsitele reesalonari ale acestora sau problemele sociale ale angajatilor lui Vuza. De asemenea, s-au formulat si speculatii asupra ascensiunii moldoveanului, ex-ofiter de armata. Au fost invocate si presupusele legaturi ale acestuia cu "celula moldoveana a PSD" sau faptul ca ex-ofiterul s-ar afla intr-o stransa prietenie cu Radu Timofte, directorul SRI, la randul lui fost ofiter MApN.

Monteoru, mon amour

Pasiunea montana a lui Vuza l-a impins pe acesta sa-si doreasca vestita statiune turistica Monteoru. De aceea, prin intermediul Contactoare Buzau, acesta si-a anuntat in vara anului trecut intentia de a cumpara statiunea turistica din judetul Buzau. Pentru aceasta, Contactoare SA si o alta firma, tot din Buzau, au cumparat impreuna caietul de sarcini al licitatiei. Vuza a pierdut licitatia, cele doua firme fiind descalificate, milionarul clujean cazand la mijloc intr-o disputa mai veche dintre liderii PSD de Buzau. A fost unul dintre cele mai usturatoare esecuri pentru ambitiile celui mai tanar declarat milionar in dolari din Romania.

MILIOANE DE DOLARI LA 35 DE ANI

Chiar daca a inceput cu un magazin nonstop in localitatea Buhusi, Stefan Vuza s-a reorientat rapid spre industrie. Milionarul in varsta de 35 de ani si fondatorul Federatiei Romane de Turism Sportiv a inceput afacerile in 1993, la Piatra-Neamt, cand a infiintat, impreuna cu mai multi asociati, compania Servicile Comerciale Romane (SCR), "umbrela" care va adaposti putin mai incolo majoritatea firmelor detinute. In portofoliul SCR se afla acum companii ca Sinterom, Uzuc, Chimcomplex, Iasitex si Contactoare Buzau. Dupa SCR, in 1994 a urmat infiintarea societatii Eurohouse Com (comert), iar in 1998 Agentia de Investitii si Afaceri (AISA Invest), cea care anul trecut a deschis birouri de comet exterior la Teheran, Beijing, Moscova si Jakarta. De asemenea, Vuza a mai infiintat societatile comerciale A1 Impex Cluj-Napoca si A2 Impex Ploiesti, totodata realizand noi achizitii de firme de la fostul FPS si APAPS.
×