BUSINESS
Cotat cu o avere de circa 55 milioane dolari, ieseanul Stefan Vuza, stabilit in Cluj-Napoca, este proprietarul unui numar impresionant de companii. Unele prospere, altele aproape de faliment, dar majoritatea cumparate prin "bunavointa" fostului Fond al Proprietatii de Stat si a Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului.
CATALIN BUDESCU
Acum doi ani, averea celui mai tanar milionar in dolari din Romania era evaluata de o revista saptamanala la 5-7 milioane dolari. Prosperul om de afaceri din Iasi era deja proprietarul unui numar impresionant de companii, cum ar fi Contactoare Buzau, Tehnofrig Cluj sau Uzuc Ploiesti. Majoritatea acestora, nota atunci saptamanalul respectiv, nu valorau mai nimic, fiind in proces de lichidare judiciara. Vuza tocmai aparuse recent in atentia opiniei publice, fiind acuzat ca "preia companii de la fostul Fond al Proprietatii de Stat pentru a le falimenta". Revista omitea atunci din lista companiilor detinute de Stefan Vuza una dintre cele mai importante firme pentru zona Clujului - Sinterom.
Pe mana FPS
Citește pe Antena3.ro
Ultimele cumparaturi
Uneori, afacerile mari se fac in dauna statului si implicit pot fi suspectate de lipsa de transparenta sau mai rau de interese oneroase, dovada si faptul ca majoritatea averii lui Vuza a fost facuta pe seama statului roman prin programul de privatizare. La acestea s-au adaugat intotdeauna datoriile catre bugetul de stat si nelipsitele reesalonari ale acestora sau problemele sociale ale angajatilor lui Vuza. De asemenea, s-au formulat si speculatii asupra ascensiunii moldoveanului, ex-ofiter de armata. Au fost invocate si presupusele legaturi ale acestuia cu "celula moldoveana a PSD" sau faptul ca ex-ofiterul s-ar afla intr-o stransa prietenie cu Radu Timofte, directorul SRI, la randul lui fost ofiter MApN.
Monteoru, mon amour
Pasiunea montana a lui Vuza l-a impins pe acesta sa-si doreasca vestita statiune turistica Monteoru. De aceea, prin intermediul Contactoare Buzau, acesta si-a anuntat in vara anului trecut intentia de a cumpara statiunea turistica din judetul Buzau. Pentru aceasta, Contactoare SA si o alta firma, tot din Buzau, au cumparat impreuna caietul de sarcini al licitatiei. Vuza a pierdut licitatia, cele doua firme fiind descalificate, milionarul clujean cazand la mijloc intr-o disputa mai veche dintre liderii PSD de Buzau. A fost unul dintre cele mai usturatoare esecuri pentru ambitiile celui mai tanar declarat milionar in dolari din Romania.
MILIOANE DE DOLARI LA 35 DE ANI
Chiar daca a inceput cu un magazin nonstop in localitatea Buhusi, Stefan Vuza s-a reorientat rapid spre industrie. Milionarul in varsta de 35 de ani si fondatorul Federatiei Romane de Turism Sportiv a inceput afacerile in 1993, la Piatra-Neamt, cand a infiintat, impreuna cu mai multi asociati, compania Servicile Comerciale Romane (SCR), "umbrela" care va adaposti putin mai incolo majoritatea firmelor detinute. In portofoliul SCR se afla acum companii ca Sinterom, Uzuc, Chimcomplex, Iasitex si Contactoare Buzau. Dupa SCR, in 1994 a urmat infiintarea societatii Eurohouse Com (comert), iar in 1998 Agentia de Investitii si Afaceri (AISA Invest), cea care anul trecut a deschis birouri de comet exterior la Teheran, Beijing, Moscova si Jakarta. De asemenea, Vuza a mai infiintat societatile comerciale A1 Impex Cluj-Napoca si A2 Impex Ploiesti, totodata realizand noi achizitii de firme de la fostul FPS si APAPS.