x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum a găsit deputatul Ciocan un milion de euro în parcarea din Caracal

Cum a găsit deputatul Ciocan un milion de euro în parcarea din Caracal

de Cristian Anton    |    24 Apr 2019   •   09:50
Cum a găsit deputatul Ciocan un milion de euro în parcarea din Caracal

Deputatul Dan Ciocan s-a gândit că nu există persoană mai îndreptăţită să repare parcările din oraşul în care trăieşte, iar sorţii au fost de partea sa, din moment ce T Dancor Romconstruct SRL, firma pe care o controlează, a câştigat de una singură contractul de peste un milion de euro pentru lucrările din Caracal. Parlamentarul care este şi preşedinte al PSD Caracal a câştigat până acum peste 77 de milioane de euro din înţelegeri cu statul, o performanţă meritorie pentru un politician care a luat Bac-ul la 50 de ani şi licenţa de inginer agronom la 56 de ani. Pe de altă parte, fratele şi asociatul său din afaceri, Cornel Ciocan, a făcut închisoare pentru evaziune fiscală.

 

Primăria Caracal a atribuit pe 20 februarie 2019 un contract pentru „servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul «Reabilitare parcări, trotuare, alei pietonale şi carosabile din zona de locuinţe colective Intrarea Buzeşti»”. Lucrările au fost oferite în urma unei proceduri simplificate de achiziţie iniţiate pe 21 august 2018 şi câştigate de singura firmă participantă, T Dancor Romconstruct SRL din Bucureşti, care va încasa de la municipalitatea caracaleană 4.457.374,31 lei, fără TVA. Contractul vine ca o gură de aer pentru firma din Capitală, care se confruntă cu pierderi majore în ultimii ani. T Dancor Romconstruct SRL a raportat pentru anul 2017 afaceri de 11 milioane de lei şi pierderi de 2,2 milioane lei, cu 66 de angajaţi, şi datorii de 4,8 milioane lei, după ce şi în 2016 înregistrat pierderi de 2,8 milioane lei.

Dancor, de la Dan şi Cornel

T Dancor Romconstruct SRL îl are ca unic asociat pe un oarecare Victor Zazu, dar este controlată de fondatorii săi, fraţii Dan şi Cornel Ciocan, de la numele cărora vine, de altfel, şi denumirea firmei, Dancor. Compania are o îndelungată tradiţie în contractele cu statul, anterior lucrărilor din Caracal beneficiind de o înţelegere şi cu Primăria Vişina, în valoare de 8,2 milioane lei, pe 26 octombrie 2018.

77,4 milioane de euro este valoarea totală a lucrărilor publice primite de T Dancor Romconstruct SRL 

Vişina, localitatea de baştină a prietenului lui Ciocan, senatorul şi fostul vicepremier Paul Stănescu, este un client important al T Dancor Romconstruct, alături de Primăria Deveselu, Consiliul Judeţean Olt şi ANIF. Una peste alta, firma fraţilor Ciocan a beneficiat în perioada 2007- 2019 de 94 de contracte cu statul. 

Studentul deputat cu licenţa la 56 de ani

Dan Ciocan s-a retras scriptic din T Dancor Romconstruct SRL în anul 2010, după ce în 2008 a devenit consilier judeţean PSD de Olt. În 2012 a fost ales deputat, iar în prezent se află la al doilea mandat. Dan Ciocan este un personaj cât se poate de pitoresc, cel puţin prin prisma pregătirii sale profesionale. Liderul PSD Caracal a fost miliţian până în 1989, apoi poliţist până în 2001, asta în condiţiile în care şi-a luat Bacalaureatul abia în anul 2010, pe când avea 50 de ani, la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii din Craiova.

 

“Dețin abilitatea de a exercita autoritatea într-un mod natural, astfel încât să mențin în permanență deschis canalul de comunicare și feedback cu subordonații, colaboratorii, superiorii”, sună autocaracterizarea din CV a miliţianului cu Bac-ul luat la 50 de ani.

 

Pus pe fapte mari, în 2011 s-a înscris la Facultatea de Agronomie din cadrul Universităţii din Craiova, iar cinci ani mai târziu, în 2016, studentul deputat deja al al doilea mandat îşi lua şi licenţa de inginer agronom. Răsplata a venit instantaneu pentru Ciocan, diploma obţinută la 56 de ani aducându-i funcţia de secretar al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.       

Caruselul pedepselor

Mult mai puţin norocos a fost fratele deputatului, Cornel Ciocan, condamnat definitiv în iunie 2015 la cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, după ce a fost trimis în judecată de DNA în 2010, într-un dosar cu un prejudiciu adus bugetului de stat de peste 6,5 milioane de lei. A fost o experienţă penală aventuroasă pentru Ciocan: cei trei ani cu suspendare primiţi în 2011 de la Judecătoria Sectorului 3 au devenit opt ani cu executare în 2012 la Tribunalul Bucureşti, pentru a se definitiva la cinci ani cu executare la Curtea de Apel Bucureşti. Cornel Ciocan a fost eliberat din închisoare în noiembrie 2017.   

 

Deputatul Dan Ciocan nu a putut să-şi lase oraşul neîngrijit şi a acceptat bani să-l repare

×
Subiecte în articol: Dan Ciocan