x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum a pierdut Italia 31 de miliarde de dolari: a pariat pe derivate financiare cu Morgan Stanley

Cum a pierdut Italia 31 de miliarde de dolari: a pariat pe derivate financiare cu Morgan Stanley

de Daniel Ionaşcu    |    16 Mar 2012   •   11:05
Cum a pierdut Italia 31 de miliarde de dolari: a pariat pe derivate financiare cu Morgan Stanley

Italia a pierdut 31 de miliarde de dolari prin pariuri pe dobanzi, scrie Bloomberg, care noteaza ca statul a preferat sa plateasca 3,4 miliarde de dolari bancii americane Morgan Stanley decat sa continue contractele in speranta recuperarii banilor.

Derivatele in cauza erau "pariuri" pe evolutia dobanzilor, au fost incheiate in anii '90 si din 2008 au inceput sa cauzeze pierderi Trezoreriei italiene.

Costul iesirii din contractele respective este echivalentul a jumatate din suma cu care guvernul italian spera sa-si suplimenteze in acest an veniturile prin majorarea TVA.

Italia avea la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut o datorie de stat de 1.883 miliarde euro, reprezentand 119,6% din PIB, potrivit datelor Eurostat.

"Aceste pierderi demonstreaza natura speculativa a acestor tranzactii si suprematia industriei financiare fata de guvern", comenteaza senatorul italian Elio Lannutti.

La mijlocul anilor '90, cand datoria de stat a Italiei a depasit pentru prima data echivalentul a 1.000 miliarde euro, statul a inceput sa utilizeze diverse contracte derivate pentru a se adaposti de riscurile presupuse de fluctuatia nefavorabila a dobanzilor, scopul final fiind scaderea serviciului datoriei publice, a explicat o sursa apropiata situatiei.

Multe obligatiuni emise in acea perioada aveau maturitati de 5 sau 10 ani, cu cupoane de pana la 10%, potrivit datelor Bloomberg. Italia a folosit contractele respective pentru a esalona platile pe perioade de cel putin 30 de ani, a adaugat sursa citata.

Odata cu criza financiara mondiala din 2008, contractele derivate au devenit rapid o sursa de pierderi pentru Italia.

Bancile americane Goldmn Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup si JPMorgan Chase au o expunere neta prin derivate pe Italia de 19,5 miliarde de dolari, potrivit datelor centralizate de Bloomberg.

Adaugand si expunerea similara a bancilor europene, extrasa din datele publicate anul trecut de Autoritatea Bancara Europeana, Italia are contracte derivate in derulare de 31 miliarde de dolari.

×