x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum am reuşit să fim săracii Europei

Cum am reuşit să fim săracii Europei

de Daniela Ivan    |    18 Noi 2015   •   14:24
Cum am reuşit să fim săracii Europei

România are acum un PIB pe cap de locuitor de 10.000 de dolari la fel ca în anul 2008. În Polonia este de 1,4 ori mai mare, în Croaţia de 1,3, în Slovacia de 1,8, iar în Cehia de 2 ori. Ca să vorbim doar de ţările din noua Europă, pentru că celelalte au PIB-uri de 4-5 ori mai mari decât noi. Am bătut pasul pe loc şapte ani timp în care toate celelalte ţări s-au dezvoltat.

Criza a afectat mult mai puţin restul ţărilor noi intrate în UE decât ne-a afectat pe noi, potrivit unui studiu prezentat de Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. În urmă cu şapte ani România avea un PIB pe cap de locuitor tot de 10.000 de dolari la fel ca şi majoritatea statelor din noua Europă, dar astăzi, aceste ţări au PIB-uri, în medie, de 1,5 ori mai mari decât România.

Nu avem resurse proprii


Criza ne-a lovit mai puternic pe noi pentru că nivelul de intermediere financiară este mai redus decât în toate aceste ţări, spun bancherii. “În momentul în care ai intermediere finnaciară redusă înseamnă că puţini sunt cei care pot să economisească, adică nu ai resursă interne’, a explicat Eugen Rădulescu, director de stabilitate finaciară la Banca Naţională a României. În momentul în care este criză şi capitalurile se retrag în ţările de origine este foarte important să existe economisire internă. “ Japonia are o datorie publică de peste 200% din PIB, dar aproape toată această datorie stă pe resurse interne”, a adăugat Rădulescu.

Cât ne putem îndatora


Pârgiile de a ne dezvolta economia sunt foarte limitate şi avem o mare problemă în a ne finanţa bugetul dacă deficitul este prea mare, atrage atenţia Rădulescu. “Puţin peste 20% din plsamentele băncilor sunt în credite acordate guvernului şi când sistemul bancar este atat de puţin adânc nu mai ai unde să te duci, nu se poate mai mult pentri că devine riscant în sine ”, spune Rădulescu. Acesta a adăugat că o vulnerabilitate foarte mare o generează intermediere financiară scăzută pentru că ne permite o datorie publică mai mare. “Ne uităm că Franţa sau Germania au datoria publică peste 80-90% din PIB, dar nu trebuie să uităm că ei au de unde, au resurse interne, noi nu”.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, spune că problema noastră este că nu reuşim să administrăm şi să cheltuim eficient nici măcar banii pe care-I primim cadou de la UE sau pe cei de la buget. În ceea ce priveşte decalajul dintre noi şi ceilalţi Olteanu spune că se datorează întârzierilor cu care am început reformele care sunt de circa 10 ani.

"Dacă facem un deficit bugetar peste 3,5% nu ne mai împrumutăm la costurile de astăzi, ci la dublu sau la triplu. Aşa că această creştere a deficitului se va duce în creşteri de dobânzi şi atunci ne întrebăm dacă are rost"  - Eugen Rădulescu, director stabilitate financiară BNR

Suntem în urmă cu 7-11 ani faţă de ţările din noua Europă, cu 20 în urma statelor din Sud, cu 35 în urma celor din Centru şi cu 37 în urma Nordului Europei.

×