x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum contești o amendă de circulație. Sfatul avocatului

Cum contești o amendă de circulație. Sfatul avocatului

de Redacția Jurnalul    |    06 Apr 2023   •   13:00
Cum contești o amendă de circulație. Sfatul avocatului

Dacă ai primit o amendă de circulație și consideri că ai fost nedreptățit, legea îți permite să o contești.

Anularea unui proces verbal de contravenție se poate face în condiții bine stabilite. Avem acest drept potrivit Legii 180/2022 privind regimul juridic al contravențiilor, modificată prin O.G. 2/2001, și ea schimbată prin alte acte normative, așa că cea mai bună cale este apelarea la un avocat. 

"În primul rând se poate solicita în subsidiar înlocuirea amenzii cu avertismentul. Desigur există și excepții dar regula este că amenda poate fi înlocuită cu avertismentul. Având în vedere că înlocuirea se dispune de un judecător susținerea concluziilor de către avocat specializat este crucială. Un avocat bun va ști să exploateze toate aspectele pozitive ale clientului astfel încât să obțină indulgența instanței. Aspecte cum ar fi: situația materială modestă a clientului, pierderea locului de muncă, copii aflați în întreținere etc. pot fi esențiale pentru admiterea cererii", spune avocatul Ana Corogeanu, potrivit antena3CNN.

Contestarea procesului verbal mai poate fi reralizată și atunci când se dorește prelungirea dreptului de conducere până la soluționarea definitivă a plângerii contravenționale. Introducerea plângerii contravenționale suspendă interdicția aplicată prin procesul verbal de constatare. Într-o astfel de situație, până la soluționarea definitivă a plângerii se poate conduce cu un certificat emis de grefa instanței de judecată.

Administrarea probelor

"Dacă vorbim de o contravenție constatată de un agent prin propriile simțuri (polițistul rutier) procesul verbal de constatare se bucură de autenticitate și oficialitate. Prin urmare, cade în sarcina contravenientului să dovedească contrariul (martori, filmări etc.). Dacă contravenientul nu reușește acțiunea se va respinge și procesul verbal de sancționare va rămâne valabil. Aici poate interveni cu succes un avocat cu experiență care cunoaște ce probatoriu poate fi administrat", mai explică avocatul.

În cea de-a doua ipoteză este vorba despre o contravenție constatată printr-un mijloc fix (deci nu prin propriile simțuri), iar sarcina probei se inversează. La o cameră de radar fixă, cade în sarcina organului de poliție să constate săvârșirea contravenției, în termenul legal, să pună la dispoziție filmarea în care apare contravenția, să garanteze că echipamentul funcționa optim. Prin urmare, sarcina probei cade în sarcina organului de poliție să-ți dovedească vinovăția. Ulterior, un avocat intervine și încearcă să răstoarne probele administrate de către organul de poliție (ex. calitate proastă a filmărilor, existența atestării verificării metrologice etc.)

Prelungirea dreptului de conducere

O altă situație frecvent întâlnită în practică o reprezintă prelungirea dreptului de conducere de către procuror. În cazul în care carnetul auto a fost ridicat ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni rutiere, procurorul care supraveghează dosarul de urmărire penală poate prelungi dreptul de circulație.

Prelungirea se acordă dacă permisul de conducere al susnumitului nu a fost reţinut pentru una din situaţiile prevăzute de art. 111 alin. 3 sau art. 111 alin. 4 cu referire la art. 102 alin. 3 lit. a) şi c) din OUG 195/2002 republicată, când dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.

×
Subiecte în articol: amenda circulatie