x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum făceau „băieţii deştepţi“ profit din gerul românesc

Cum făceau „băieţii deştepţi“ profit din gerul românesc

de Daniel Ionaşcu    |    16 Feb 2012   •   14:29
Cum făceau „băieţii deştepţi“ profit din gerul românesc

'Baietii destepti“ din Romania cumparau cu 400 lei un MWh de energie de pe piata de echilibrare si il revindeau in strainatate dublu, in tari ca Serbia si Bulgaria.

In final, dupa 5 februarie, s-a ajuns ca Romania sa exporte un maxim de 1.290 MWh, a declarat Octavian Lohan, directorul general interimar al Transelectrica, operatorul sistemului de transport al electricitatii.

'Exporturile au crescut brusc si deja puneau in pericol sistemul energetic romanesc, pentru ca avem lacurile goale, la putin peste 30%“, a afirmat el. Directorul a mai spus ca Electrocentrale Bucuresti, producatorul care alimenteaza cu energie termica Bucurestiul si Constanta, s-a plans ca traderii vindeau energia cu 200 de euro in vreme ce ei sunt limitati. Un ordin recent al ANRE fixeaza la 400 lei/MWh pretul maxim la care se poate vinde energia pe piata de echilibrare, pentru a micsora impactul venit ca urmare a situatiei de forta majora de la Hidroelectrica.

Lohan a mai spus ca au fost zvonuri ca traderii vor da in judecata Transelectrica din cauza acestor limitari a exporturilor, in vreme ce ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ca nu s-a primit niciun act oficial in acest sens. Sarbii au inceput deja sa deconecteze consumatorii, in vreme ce Bulgaria a sistat de doua ori exporturile, din cauza unei greve a minerilor si a scaderii stocurilor.

In luna februarie Romania a inregistrat un consum mediu pe primele 14 zile de 8.106 MW, cu 5,5% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Lohan a mai completat ca in data de 3 februarie s-a inregistrat un consum mediu zilnic de 8.466 MW, peste maximul din ultimii 10 ani de cand exista Transelectrica. Reprezentantul companiei a mai precizat ca normativul de deconectare exista de 40 de ani in sistemul energetic, dar ca a fost oprit in 1989 deoarece autoritatile s-au confruntat cu declinul industrial si nu a mai fost necesar.

Transelectrica va avea manager privat pana la finele anului
Intrebat care a fost situatia reala in privinta demiterii lui Hahaianu, Bode a raspuns sec: "Guvernul Romaniei e condus de Mihai Razvan Ungureanu. Ministerul Economiei e condus de Lucian Bode. Restul sunt discutii", a spus el taios. Ministerul a anuntat ca a dispus revocarea din functia de director general, in vreme ce Hahaianu a declarat pentru Jurnalul National ca "si-a dat demisia de onoare". In fraza urmatoare, ministrul Bode a invocat "guvernanta corporativa" si a spus ca Transelectrica va avea management privat pana la sfarsitul anului.

×