Pentru ca erbicidele să nu intre în contact cu plantele cultivate, ele trebuie aplicate conform unei scheme de tratament precise, atunci când buruienile sunt în faza de răsărire sau postemergent, când acestea sunt deja dezvoltate. Erbicidarea trebuie realizată cu atenție sporită, doar în cantitățile specificate și la culturile omologate, de aceea îți oferim mai jos mai multe detalii asupra modului de aplicare corectă.
Cum alegi corect erbicidul potrivit
Erbicidarea reprezintă de câteva decenii metoda cea mai eficientă de a împiedica dezvoltarea ierburilor dăunătoare ce pot afecta culturile, și datorită cărora se ajunge la scăderea productivității, cantitativ sau calitativ. Datorită substanței active toxice conținute, erbicidul potrivit acționează prin inhibarea proceselor vitale ale buruienilor.
Pentru a pregăti erbicidarea trebuie să ai în vedere selectivitatea soluției respective față de plantele de cultură. Identifică tipul de buruieni existente și care au creat probleme, dar și care sunt cele care au existat în anii trecuți. Anumite semințe pot germina și crește și în anul curent, de aceea este important să ai în vedere dacă este necesară erbicidarea reziduală, selectivă sau totală.
Un erbicid rezidual se aplică pe sol, și acționează asupra rădăcinilor de buruieni și asupra semințelor celor în curs de răsărire. Cel selectiv elimină doar anumite categorii de buruieni, cele monocotile sau dicotile anuale ori perene, neafectând culturile pentru care este omologat, iar cel mai bun erbicid total are efect pe toată suprafața pe care este aplicat, distrugând în masă atât plantele dăunătoare cât și cele de cultură. În această categorie intră cele pentru grădini de legume, lanuri de cereale, gazon, vie.
Cum să aplici corect erbicidele
Aplicarea greșită a unor erbicide apare atunci când acestea sunt pulverizate pe sol, sau pe o cultură unde nu trebuie să ajungă.
-
Folosește tehnica de aplicare prin pulverizare, care reduce la minim riscul de producere de picături fine; în acest scop, pentru suprafețe mici găsești duze speciale, ce permit să utilizezi soluția la presiune scăzută;
Citește pe Antena3.roRezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a trecut pe locul 2 -
Evită aplicarea erbicidelor în apropierea plantelor sensibile, și protejează zonele din apropiere printr-o porțiune tampon; astfel picăturile mari pot să se așeze înainte de a ajunge la culturile pe care le dorești protejate;
-
Temperatura optimă a mediului pentru a realiza erbicidarea trebuie să fie cuprinsă între 16-20 de grade, deci evită zilele reci, cu umiditate crescută și cu vânt mai mare de 20 km/h, sau aplicarea soluției imediat după ploaie;
-
Buruienile trebuie stropite prin aspersiune dacă într-un interval de maxim o săptămână după erbicidare nu a plouat, altfel se reduce considerabil absorbția de substanță în plantă;
-
În cazul copacilor ori a viței de vie, se recomandă tăierea frunzelor sau a ramurilor afectate, pentru a preveni răspândirea erbicidului în restul plantelor.
Care este momentul optim pentru aplicarea erbicidelor
Momentul optim pentru a realiza erbicidarea corectă depinde de tipul de cultură și de cel al buruienilor pe care vrei să le combați, dar și de substanța folosită. La culturile de legume este recomandată înaintea însămânțării, dar și în timpul acesteia sau după înflorire.
Erbicidarea pe sol, în preemergență, acționează direct asupra rădăcinilor buruienilor în curs de răsărire. În postemergență se poate realiza erbicidarea foliară, cu ajutorul unor erbicide de contact sau sistemice, selective sau totale, care pătrund în plantă în special prin intermediul frunzelor.
Pentru ca erbicidele, substanțe chimice cu acțiune fitotoxică selectivă sau totală care ajută la combaterea buruienilor ce afectează culturile agricole să producă efectul maxim dorit, trebuie respectată cantitatea și momentul optim de aplicare. Acesta trebuie corelat, la rândul său, cu stadiul de vegetație al dăunătorilor și plantelor de cultură. Achiziționează erbicidele doar din locuri autorizate și în doze omologate, pentru a obține în siguranță producțiile agricole ridicate pe care le dorești.