Anul trecut, Compania Nationala a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la bugetul statului, a inregistrat o pierdere 638 de milioane de lei la venituri de 689,6 milioane de lei. Fata de rezultatul din 2009, pierderile au crescut cu 32 de milioane de lei. Constantin Jujan, directorul CNH, da vina pe Ministerul de Finante, care a aruncat in aer toata restructurarea ce s-a facut in ultimii ani la companie.
"Au fost doua mari cauze pentru rezultatele de anul trecut: a scazut subventia cu 17%, iar ordonanta de urgenta 39/2010 a crescut majorarile si penalitatile pentru datorii. Pe prima o bugetasem, insa cea de-a doua ne-a dat peste cap tot, aplicandu-se penalitati mai mari. Noi restructurasem 1.700 de persoane, scazusem cheltuielile cu 20%... Am explicat situatia si in fata reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI). Noi avem numai penalitati 2,6 miliarde de lei", a declarat Jujan pentru Jurnalul National.
Minele viabile din CNH vor fi integrate impreuna cu termocentralele Mintia si Paroseni in Complexul Energetic Hunedoara, insa pentru aceasta Executivul trebuie sa abroge Hotararea de Guvern care consfinteste infiintarea Electra si Hidroenergetica. De asemenea, CSAT trebuie sa renunte la o hotarare similara.
Si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a inregistrat pierderi anul trecut, insa acestea au fost reduse putin, de la 70,4 milioane de lei, pana la 63,4 milioane de lei. Compania a avut venituri de 976,3 milioane de lei, in urcare fata de cele 940 milioane de lei din 2009. SNLO va fi integrat in Complexul Energetic Oltenia impreuna cu complexurile Turceni, Rovinari si Craiova. Societatea este si ea in continuare blocata de nerecuperarea unor datorii avute de Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) si o serie de centrale electro-termice (CET) din tara, catre care compania a livrat lignit, dar care nu si-au platit datoriile. In schimb, RAAN, care produce apa grea pentru Nuclearelectrica, a inregistrat un profit net de 2,13 milioane de lei cu venituri de 791 milioane de lei. Anul anterior, RAAN a avut profit mai mic, de 1,08 milioane de lei, la venituri mult mai mari, de 845 milioane de lei.
Termoelectrica a inregistrat si ea anul trecut pierderi de 431,8 milioane de lei la venituri de 773,4 milioane de lei. In mod surprinzator, Electrocentrale Bucuresti a inregistrat un profit net de 166 milioane de lei, dupa ce a beneficiat de o prevedere care ii permitea sa cumpere doar gaze naturale din productia interna, de doua ori mai ieftine decat cele din import. Veniturile sale au fost de 2,6 miliarde de lei. In 2009, compania avea o pierdere de 42,8 milioane de lei si venituri de 2,2 miliarde de lei.