x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum va arata fiscalitatea in 2005

Cum va arata fiscalitatea in 2005

01 Iun 2004   •   00:00

Impozit pe venit in trei transe, scaderea taxarii profitului cu 2%-3% si neimpozitarea celui reinvestit, majorarea dividendelor cu 5 procente, reducerea CAS-ului cu 2%. Acesta este, in linii mari, tabloul fiscalitatii pe care Finantele l-au desenat pentru anul 2005.

DANIELA IVAN

Ministerul Finantelor Publice (MFP) poarta discutii cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai FMI sI UE pentru a stabili ce fiscalitate vom avea anul viitor.

Chiar daca cifrele nu sunt inca batute in cuie, s-au conturat cateva variante care au sanse foarte mari sa fie aprobate. Pana la sfarsitul acestei luni, MFP trebuie sa trimita in Guvern proiectul de modificare a Codului Fiscal, care va cuprinde propunerile finale.

Impozit pe profit

Firmele vor avea parte de o reducere a impozitului pe profit in anul 2005. Cel mai probabil procentul de impozitare va cobori la 22%-23%, fata de nivelul actual de 25%, a spus Mihai Hura, director general adjunct in MFP. Concomitent, impozitului pe dividende se va majora de la 5% la 10%, pentru persoanele fizice. Reprezentantul Finantelor a mai declarat ca strategia fiscala mai prevede si reducerea impozitului pe profit la 20% in anul 2006 si 19% in anul 2007. Totodata, impozitul pe dividende va fi majorat, atat in cazul companiilor, cat si al persoanelor fizice, la 13% in 2006 si 15% in anul 2007. "Se doreste o flexibilizare a legislatiei, o apropiere de legislatia Uniunii Europene in perspectiva aderari", a declarat Hura. Totodata, firmele vor mai beneficia si de reducerea asigurarilor sociale cu 2% in 2005, 2% in 2006 si 1% in 2007.

Impozit pe venit

Numarul transelor de impozitare va fi redus de la cinci la trei. Probabil, cea mai redusa cota cu care se vor impozita salariile va fi 14% (in discutie mai este 16%), in comparatie cu 18%, cat este acum.

Urmatoarele niveluri vor fi 25% si, respectiv, 40%. In prezent exista cinci cote de impozitare a veniturilor populatiei: 18%, 23%, 28%, 34% si 40%.

Este greu de spus acum cat vor castiga oamenii in urma modificarii sistemului de impozitare, deoarece concomitent cu reducerea numarului de transe, ministerul studiaza si posibilitatea modificarii deducerii de baza gradual de la 2.000.00 de lei, cat este acum, la 2.500.000 de lei.

In urma acestor masuri, venitul persoanelor cu salarii mici va creste (desi nesemnificativ), insa salariatii cu venituri mari nu vor beneficia de nici o modificare.

Taxa pe valoarea adaugata

Finantele vor reduce de anul viitor taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 9% la 5% pentru proteze de orice fel, carti si manuale scolare. Pentru medicamentele de uz uman si veterinar, cazarea in spatiile hoteliere si biletele de intrare in muzee si teatre se va mentine cota redusa actuala, de 9%, a spus Hura.

El a mai precizat ca Finantele nu au in vedere reducerea cotei standard de TVA, de 19%, pana la data programata a aderarii.

O alta modificare in regimul taxarii o reprezinta reducerea cu 20%, tot de anul viitor, a accizei la cafea. "S-a stabilit ca o astfel de masura este necesara deoarece s-a ajuns in situatia in care, in Romania, cafeaua este mai scumpa decat in tarile UE", a opinat reprezentantul Finantelor.

Neimpozitatrea profitului reinvestit

Din 2005, firmele vor putea alege intre amortizarea accelerata sau neimpozitarea profitului reinvestit, asa cum a anuntat in urma cu cateva saptamani primul-ministru Adrian Nastase. Singura incertitudine este legata de faptul ca Finantele au in vedere neimpozitarea profitului reinvestit numai pentru o paleta foarte redusa de investitii, respectiv pentru achizitiile de masini, utilaje sI instalatii de lucru, computere sI echipamente periferice. In schimb, oamenii de afaceri vor sa li se dea posibilitatea sa investeasca in orice doresc pentru dinamizarea afacerilor autohtone. Ei considera ca daca Finantele ar accepta ca tot profitul reinvestit sa nu se impoziteze, bugetul ar castiga mai multi bani. Motivatia este ca s-ar crea mai multe locuri de munca, iar patronii nu ar mai avea nici un motiv sa-si mascheze profiturile, cum fac acum.
×
Subiecte în articol: economic anul