Firmele care vor continua sa ignore piata instrumentelor de acoperire a riscului ("hedging") vor fi cele mai expuse la faliment. Evolutia valutelor va continua sa fie imprevizibila, iar perspectiva aderarii la Uniunea Europeana amplifica riscurile.
ADRIAN N. IONESCU
SFAT. Mircea Filipoiu, presedintele BRM, spune ca exportatorii se pot poteja de riscul valutar
|
CERC VICIOS. Potrivit estimarilor, nici macar 1% din firme nu folosesc piata instrumentelor de acoperire a riscului valutar ("hedging"). Exportatorii spun ca nu folosesc aceste intrumente pentru ca pe piata lor sunt prea multi speculatori. "Este vorba de un cerc vicios. Sunt mai multi speculatori tocmai pentru ca nu vin destui exportatori", explica Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
La Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) "sunt si hedgeri (operatori care tranzactioneaza pentru acoperirea riscului - n.r.), desi nu asa multi cat ar fi normal", spune Pasol. BRM se afla acum in procedura de autorizare reclamata de intrarea in vigoare a legii consolidate a pietei de capital.
Citește pe Antena3.ro
La scadenta, incasarea din export, la un curs BNR de 35.000 lei/euro, va valora cu 360 de milioane de lei mai putin decat in 10 ianuarie (38.600 - 35.000 = 3.600 lei, de inmultit cu 100.000 euro).
COSTURI. Ceea ce se pune de bataie, de fapt, pe piata contractelor futures nu este suta de mii de euro sau contravaloarea acestora, ci diferentele de curs. De aceea, operatorul este obligat sa depuna doar o garantie, echivaland cu cateva procente din valoarea tranzactiei. In exemplul dat, la o garantie de 4%, depunerea s-ar ridica la 150 de milioane, la care se adauga un comision de 2 milioane. Pentru ca nu a pierdut prin executarea contractelor, exportatorul nostru ramane cu cele 150 de milioane si plateste doar comisionul.
COMODITATE SAU LIPSA DE INCREDERE?
|
Pe langa comision, singurul cost efectiv al operatiunii este cel al blocarii banilor, deci dobanda. Este prea mult? Mircea Filipoiu povesteste ca a intalnit directori de firme cu pretentii pe care i-a sfatuit sa angajeze tineri isteti, sa-i plateasca sa se pregateasca pentru a contracara, prin hedging, situatii de criza ca aceea din aceasta perioada. "Sa-i dau salariu degeaba nu stiu cat timp?", s-a mirat directorul respectiv. Pierderile de sute de milioane de euro de care se plang astazi exportatorii ar fi putut fi evitate cu salarii de sute de mii de ori mai mici. "Pentru cei care vor continua sa piarda in acest fel, alternativa se numeste faliment, mai ales in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana", crede Filipoiu.
|