La doua saptamani de la intrarea in vigoare a noului Cod Civil, Fin.ro, Saptamana Financiara si Zamfirescu Racoti Predoiu au organizat o dezbatere in care expertii in domeniu au prezentat cele mai importante modificari aduse actului normativ. 'Avand in vedere ca noul cod a intrat in vigoare de aproape doua saptamani, ne-am propus, cu largul concurs al unor profesori universitari, printre care prof.univ. Lucian Mihai, presedintele Comisiei de redactare a noului Cod Civil, alaturi de conf.univ. dr. Marian Nicolae, membru al aceleiasi comisii, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sa ne adresam direct la sursa, neintermediat, pentru a putea capata cateva informatii privind noile institutii si modul in care ele au fost concepute', a declarat, in deschiderea sesiunii Calin Andrei Zamfirescu (foto), Partener Fondator Zamfirescu Racoti Predoiu.
'Noul Cod Civil flexibilizeaza foarte mult dispozitiile legate de prescriptia extinctiva. De exemplu, organul de jurisdictie nu poate sa aplice din oficiu prescriptia extinctiva, care poate fi invocata numai de partea implicata', a explicat Marian Nicolae, in cadrul dezbaterilor. 'Noul Cod abandoneaza regula privind inceputul obiectiv al cursului prescriptiei dat de nasterea dreptului la actiune, deoarece, de multe ori, nasterea dreptului la actiune nu este cunoscuta imediat de titularul dreptului respectiv. De aceea, prescriptia incepe sa curga de la data la care titularul dreptului la actiune cunoaste acest fapt.
Este o schimbare esentiala. Nu este echitabil ca cineva sa fie sanctionat atunci cand nu i se poate reprosa nimic', a aratat Marian Nicolae. In context, acesta a precizat ca masura prescriptiei extinctive poate fi utilizata pentru a obtine dreptul la executare silita. 'Intrucat in Noul Cod de Procedura Civila nimic nu interzice incheierea unei conventii privind executarea silita, se poate aplica, din punctul meu de vedere. O astfel de clauza este deplin valabila', a aratat reprezentantul Comisiei de redactare a noului Cod Civil.