x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum va schimba noul Cod Civil regulile în afaceri?

Cum va schimba noul Cod Civil regulile în afaceri?

18 Oct 2011   •   21:00

La doua saptamani de la intrarea in vigoare a noului Cod Civil, Fin.ro, Saptamana Financiara si Zamfirescu Racoti Predoiu au organizat o dezba­te­re in care expertii in domeniu au prezentat cele mai importante modificari adu­se actului normativ. 'Avand in vedere ca noul cod a intrat in vigoare de aproape doua saptamani, ne-am propus, cu largul concurs al unor pro­fe­sori universitari, printre care prof.univ. Lucian Mihai, presedintele Co­misiei de redactare a noului Cod Civil, alaturi de conf.univ. dr. Marian Nicolae, membru al aceleiasi co­mi­sii, ministrul Justitiei, Catalin Pre­doiu, sa ne adresam direct la sursa, neintermediat, pentru a putea capata cateva informatii privind noile institutii si mo­dul in care ele au fost con­ce­pute', a declarat, in des­chi­de­rea sesiunii Calin Andrei Zamfirescu (foto), Partener Fondator Zamfirescu Racoti Predoiu.

'Noul Cod Civil flexibilizeaza foarte mult dispozitiile legate de prescriptia extinctiva. De exemplu, organul de jurisdictie nu poate sa aplice din oficiu prescriptia extinctiva, care poate fi invocata numai de partea implicata', a explicat Marian Nicolae, in cadrul dezbaterilor. 'Noul Cod abandoneaza re­gula privind inceputul obiectiv al cursului prescriptiei dat de nasterea dreptului la ac­ti­u­ne, deoarece, de multe ori, nas­te­rea dreptului la actiune nu este cunoscuta imediat de titu­larul dreptului respectiv. De ace­ea, prescriptia incepe sa curga de la data la care titularul dreptului la actiune cu­noaste acest fapt.

Este o schimbare esentiala. Nu este echi­ta­bil ca cineva sa fie sanctionat atunci cand nu i se poate re­pro­sa nimic', a aratat Marian Ni­colae. In context, acesta a precizat ca masura prescriptiei extinctive poa­te fi utilizata pentru a obtine dreptul la executare silita. 'Intrucat in Noul Cod de Procedura Civila nimic nu interzice incheierea unei conventii privind executarea silita, se poate aplica, din punctul meu de vedere. O astfel de clauza este deplin valabila', a aratat reprezentantul Comisiei de redactare a noului Cod Civil.

×
Subiecte în articol: economia codul civil